Innovatie

De Laarhoeve: een antwoord op voedsel- én talentverspilling

Het POP3-project “Productinnovatie Streekproducten Brabant” richt zich op het verwerken van tweede klasse groenten, fruit en eieren met de inzet van mensen met een grote achterstand tot de arbeidsmarkt. Op Ontwikkelboerderij de Laarhoeve wordt daartoe een professionele experimenteerkeuken met een verwerkingslijn gerealiseerd.

Het is ruim 17 jaar geleden dat Judy Kerkhofs-Roozen besloot het ouderlijk bedrijf over te nemen en het om te vormen tot een zorgboerderij. Ze zag kansen om mensen met een verstandelijke beperking zinvol werk te laten doen op haar boerderij. Ondertussen is de Laarhoeve een professioneel productiebedrijf dat landbouwproducten uit de regio verwerkt tot een breed assortiment aan ambachtelijke producten. Onder begeleiding helpen de medewerkers met het bereiden van jams, chutneys, soepen, sausen en conserven. 

 

Tegengaan van voedsel- én talentverspilling

Al een aantal jaren verwerkt de Laarhoeve producten die niet geschikt zijn voor de versmarkt. Vanwege een afwijkende vorm, kleur of rijpheid worden deze producten doorgaans niet geoogst, verwerkt tot veevoer of weggegooid. Steeds meer boeren en telers vinden dat zonde  en willen hun tweede klasse producten laten verwerken. Dat kan dus nu al op de Laarhoeve. Daarbij hebben boeren de keus om de eindproducten zelf in de markt te zetten, of ze  onder het label van de Laarhoeve te verkopen.

De Laarhoeve werkt niet alleen aan het tegengaan van voedselverspilling, maar ook met cliënten met een zorgbehoefte. Judy:  “Ik sta  steeds weer versteld wat mijn medewerkers kunnen en ik geniet er van om ze te zien groeien en bloeien”.

Judy’s businessmodel heeft zich in de afgelopen periode bewezen. Nu is het tijd voor een volgende stap.

POP3-project “Proeftuin productinnovatie”

Door ZLTO is een plan uitgewerkt om op de Laarhoeve nieuwe producten te gaan ontwikkelen. Daarbij wordt samengewerkt met Helicon (MBO-opleiding voor Voeding & Techniek) en drie boeren die hun groenten, fruit en eieren willen laten verwerken. Met producten met minder suiker, minder zout, een goede smaak en een hoge voedingswaarde wordt ingespeeld op de consumentenbehoefte naar puur en gezond eten van dichtbij.

Met POP3 geld wordt geïnvesteerd in een nieuwe keuken met een verwerkingslijn. Hier kan straks naar harte lust worden geëxperimenteerd met nieuwe recepturen.

Marjon Krol, werkzaam bij ZLTO, heeft de subsidieaanvraag gecoördineerd. “We gaan in dit project niet alleen met koks werken aan nieuwe producten, ook financiële aspecten zoals kostprijsberekeningen, het design en de marketing van de producten en het vinden van een ingang bij retailers krijgt de nodige aandacht. Met name het vinden van nieuwe afzetkanalen zal een uitdaging zijn”.  Daarmee wordt het een echt samenwerkingsproject. Niet alleen met de projectpartners, maar ook met marketeers, koks en de logistiek en retailers.

Steeds meer boeren kiezen er namelijk voor om hun producten zelf weg te zetten in een korte voedselketen. De markt voor traditionele streekproducten is echter min of meer verzadigd. Zowel voor boeren als voor de Laarhoeve is het daarom een uitdaging om nieuwe producten en nieuwe markten te vinden.

Alléén de opstart met subsidie

Een uitgebreide exploitatieberekening laat zien dat er na een opstart met subsidie, voldoende potentie is voor een verdienmodel. Marjon  “Ik hoop dat we minstens 20 lokale landbouwondernemers aan kunnen trekken. Om samen hun restproducten te verwerken en te vermarkten”.

Dit is één van de gehonoreerde projecten van de provincie Noord- Brabant in het kader van samenwerking voor innovatie, één van de maatregelen van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).

Laarhoeve