Agrariërs

“Dit is de toekomstboer”

Toekomstboeren zijn er in vele soorten en maten. Een groeiende groep nieuwe boeren die veelal niet uit een boerenfamilie komen verenigen zich onder de naam “Toekomstboeren”. Maar ook al gevestigde boeren die een nieuwe weg zijn ingeslagen melden zich. Toekomstboeren hebben met elkaar gemeen dat ze heel gedreven zijn en dat ze  durven af te wijken van de gebaande paden.  

Bijvoorbeeld iemand die creatief en innovatief denkt en zoekt naar nieuwe manieren om verantwoord voedsel bij de consument te krijgen. Of een boer die op zijn eigen manier kiest voor een milieuvriendelijke productiewijze. Toekomstboeren  zoeken daarbij steeds een vorm van samenwerking met natuur en maatschappij. Deze vrijdenkers hebben een voorlopersrol waar het gaat om het overbruggen van de kloof tussen stad en land. Ze komen vaak uit de stad, maar hebben ook begrip gekregen voor de problemen waar je als boer mee geconfronteerd wordt.

Een belangrijk probleem voor Toekomstboeren is de hoge grondprijs in Nederland. Hoe kun je als startende boer aan betaalbare grond komen? Dat probleem delen zij overigens met bedrijfsopvolgers van de meer gangbare bedrijven. Een jonge boer die het bedrijf van zijn ouders overneemt zit vaak ook opgezadeld met een grote schuld.

Afwijken van de gebaande paden

Een leuk overzicht van de diversiteit is te vinden op de website van toekomstboeren. Zoals het verhaal van Corneel van Rijn van boerderij Buitenverwachting. “Ik zou niet aan landbouw zijn begonnen als het op de industriële manier zou moeten.” Hij en zijn broer wisten dat ze wilden boeren op een manier die “kleinschalig, divers en plezierig” is.

Bezoek ook eens de website en laat je inspireren door de verschillende portretten!

 

 

 

Melkveehouderij