LEADER (lokale initiatieven)

Ecologische en educatieve tuinderij De Weitens – LEADER Noord-Brabant

De Weitens in Valkenswaard heeft een groot gedeelte uitgeput maisland omgezet in een ecologische tuinderij met een educatie- en ontmoetingsruimte en theeterras en winkel.

De fruitboomgaard telt honderd appelbomen en vijftig peren- en pruimenbomen. Ook groeien er bessen, bramen en frambozen. Bezoekers kunnen er zelf fruit plukken. In de multifunctionele schuur worden groepen, bedrijven en scholieren ontvangen voor rondleidingen, workshops en lezingen over de tuinderij. Ook worden schoollessen gegeven over de producten en de manier van produceren in de ecologische tuinderij. Ecologisch tuinieren wordt zo beter zichtbaar en tastbaar.

De LEADER-regeling Grenscorridorgebied N69 in Noord-Brabant is bestemd voor initiatieven die bijdragen aan het verbeteren en aantrekkelijker maken van het platteland in het gebied. Door het aanbieden van ecologische groenten en fruit in combinatie met de informatievoorziening wordt de afstand tussen stad en platteland verkleind en wordt het maatschappelijk draagvlak voor de agrarische (en ecologische) sector vergroot.

De LEADER-bijdrage voor De Weitens is o.a. gebruikt voor het aanleggen van rolstoeltoegankelijke paden en het plaatsen van een invalidentoilet. Ook kunnen nu de cultuurhistorische landbouwweggetjes en houtwallen worden teruggebracht.