Nieuws

Eten uit het bos: op bezoek bij Voedselbron in Graauw

Medewerkers van het Regiebureau POP en de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn op werkbezoek geweest bij Emiel van de Vijver op zijn bedrijf Voedselbron in Graauw. Dit is een gevarieerd bedrijf met biologische landbouwproducten, een winkel met verkoop van biologische groente en fruit en sinds kort ook een mooie keuken, waarin producten uit het voedselbos worden bereid. Het project is gesteund vanuit LEADER en eind april 2018 heeft gedeputeerde De Bat van de provincie Zeeland het voedselbos en de keuken geopend.

Emiel heeft als boer een duidelijke visie: gezondheid van bodem, gezondheid van producten en gezondheid van mensen hangen met elkaar samen. Dat is zijn drijfveer als biologische akkerbouwer en ook zijn drijfveer om te starten met een voedselbos. Het voedselbos bestaat uit een aantal verhogingen (ruggen), waarop bomen, struiken en meerjarige planten worden neergezet. Deze beplanting is goed te gebruiken voor consumptie of helpt bij de groei van eetbare exemplaren. In het voedselbos staan meerjarige planten als rabarber en asperges, maar ook meer onbekendere soorten als oesterblad, zeekool en rankspinazie. Tijdens de lunch heeft de kok laten zien dat je smakelijke gerechten kunt bereiden met producten uit dit voedselbos.

De rondleiding door het voedselbos gaf een goed beeld van wat het concept inhoudt, wat het verschil is met de akker ernaast, maar ook wat de uitdagingen zijn voor Emiel. De enthousiaste ondernemer heeft volop ideeën en plannen om het voedselbos verder uit te breiden, zodat het ook een verdienmodel kan worden.