Innovatie

Europese aandacht voor Nederlandse Rondeelstallen

Het EIP-Agri Servicepoint besteedt in de nieuwsbrief van 27 november 2015 aandacht aan de Nederlandse Rondeelstal. Dit voorjaar bracht de Netwerk Support Unit van het Netwerk Platteland samen met Margarida Ambar (EIP-Agri Servicepoint) en Ed Thorpe (ENRD) ook een bezoek aan de Rondeelstal in Barneveld. Het Rondeel is een uniek huisvestingsconcept voor leghennen, en heeft een 3 sterren notering van het Beter Leven Kenmerk. Het Rondeelconcept wordt op Europees niveau gezien als een voorbeeldproject voor de samenwerking tussen wetenschap en praktijk.

Bij een Rondeelstal wordt rekening gehouden met de natuurlijke behoeften van de kippen en een ideale werkomgeving voor de pluimveehouder. De stal heeft een nachtverblijf, een dagverblijf en een bosrand. Nestruimten, overdekte scharrelruimte en de buitenuitloop liggen daarom heen. Zo ontstaat een ronde stal, vandaar de naam Rondeel. Het concept is ontstaan uit het onderzoek “Houden van Hennen” van Wageningen Universiteit, waarbij gezocht is naar een duurzame toekomst voor de legpluimveehouderij.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Dierenwelzijn, respect voor het milieu, geschiktheid van het landschap, voedselveiligheid, volksgezondheid, de transparantie in de richting van de maatschappij en een eerlijk inkomen voor pluimveehouders, waren allen essentieel voor de ontwikkeling van het ontwerp en de onderneming Rondeel. De hennen groeien op met respect voor het welzijn van het dier en het milieu, waarbij de natuurlijke behoeften van de dieren de basis is. Onderzoek is uitgevoerd in de bestaande Rondeel faciliteiten om te garanderen dat dit blijft gebeuren. Het is erkend door een aantal organisaties voor zijn dierenwelzijn en milieu-standaard. Het Rondeel heeft het ‘Beter-Leven-keurmerk’ ontvangen van de Nederlandse Dierenbescherming. Natuur en Milieu noemde de eieren: “De beste eieren, duurzaam en diervriendelijk.” Het Rondeel heeft ook internationale erkenning door organisaties zoals Compassion in World Farming , Vrijheid Eten, RSPCA, Tierschutz en Milieukeur (SMK). Het rondeelei draagt naast 3 Beter Leven sterren ook – als enige ei – het milieukeur. Dit vanwege de relatief lage milieubelasting en het lage energieverbruik.

Voor elke dag een eitje

Ook het ronde eierdoosje van Rondeel is onderscheidend: een doosje van aardappelzetmeel met voor iedere dag een eitje. De landelijke verkoop van het ei wordt verzorgd door Albert Heijn, die ze in haar Puur & Eerlijk assortiment heeft opgenomen.

Open voor publiek

Op dit moment zijn er 4 Rondeelstallen in Nederland. Mocht je zelf eens een kijkje willen nemen op een Rondeel, alle locaties zijn onbeperkt toegankelijk voor publiek. Kijk hier voor meer informatie over de Rondeelstal. Tijdens het bezoek aan de rondeelstal konden we beamen dat de kippen er goed uitzagen en het naar de zin leken te hebben. Je kunt de kippen ook digitaal volgen via de webcam.

 

 

Rondeelstal