Innovatieproject

Elektronenboer, de saldering voorbij

Beschrijving project

Probleem

Melkveehouderijbedrijven hebben grote daken en dus veel potentie voor zonne-energie. De salderingsregeling maakt het eenvoudig mogelijk om zonder technische voorzieningen het jaarverbruik op te wekken terwijl de energie niet op die momenten wordt geproduceerd wanneer het nodig is. Inmiddels is aangekondigd dat de salderingsregeling de komende jaren wordt afgebouwd en is de vraag hoe het verder moet. Opslag van elektriciteit in een batterij is een van de oplossingen. De vraag is hoe we dit bedrijfseconomisch haalbaar maken.

Aanpak

Er wordt gezocht naar mogelijkheden om gezamenlijk met andere bedrijven toegang te krijgen tot de elektriciteitsmarkt. Immers agrarische bedrijven hebben collectief een grote potentie als leverancier van duurzame energie, maar mede door de saldering is er geen prikkel om die potentie tot waarde te brengen. Met het afschaffen of langzaam verdwijnen van de saldering vanaf 2020 biedt die potentie minder perspectief.

Voor het model wordt gezocht naar een optimaal gebruik van de mogelijkheden die de toegang tot de elektriciteitsmarkt zonne-energie agrariĆ«rs biedt. Hierbij wordt, als eerste in Europa, een Zink-Bromide redox-flow batterij toegepast voor het opslaan van electriciteit.

Verwacht resultaat

Ontwikkeling door melkveebedrijf Borgman-Roeterdink (de 'elektronenboer') van een businessmodel voor de productie en opslag van lokaal opgewekte duurzame energie en dat voor eigen gebruik.

 

Website
www.trinergie.nl

Elektronenboer

Projectleider

Jeroen de Veth
De Veth Management B.V.
024 - 3245454
jdeveth@trinergie.nl

Partner(s)

  • Maatschap E.J.R. Borgman & A.H. Borgman Roeterdink
  • Hogeschool Arnhem en Nijmegen
  • ICL-IP Terneuzen
  • LTO Noord Projecten
  • AgroPower