Innovatieproject

Green Fast Food

Projectbeschrijving

Probleem

Door de ontwikkeling van snacks op basis van algen worden twee problemen aangepakt:

  • Er wordt een afzetmarkt gecreëerd voor hoogwaardige verse algen, waardoor afzet niet meer wordt beperkt tot nichemarkten en de diervoederindustrie en er niet meer hoeft te worden geconcurreerd op prijs ten opzichte van gedroogde microalgen van een inferieure kwaliteit
  • Er worden kansen gecreëerd voor een nieuwe markt voor vegetarische snacks met een zeer lage milieu-impact, die gezonder zijn dan bestaande alternatieven.

Aanpak

Doen van onderzoek en ontwikkeling om zodoende tot een hoogwaardige geschikte verse microalg te komen die gebruikt kan worden bij humane voedselproductie, waarbij het eindproduct indien mogelijk tussen de 25% en 50% verse alg dient te bevatten ook na invriezen/opwarmen. Activiteiten:

  • Onderzoek nutritionele waarden en gedragingen van de verse microalg direct na productie en onder specifieke omstandigheden
  • Onderzoek naar het fermentatieproces en mogelijkheden tot bijsturen van nutritionele waarden
  • Ontwikkeling van een verse microalg die geschikt is om toe te passen in snacks
  • Testen van de verse microalg op houdbaarheid, sensorische eigenschappen, stabiliteit, nutritionele waarden en mogelijkheid tot opschaling
  • Claims bepalen ten behoeve van eindreceptuur

Resultaat

Nieuwe vegetarische fast food producten worden ontwikkeld met gebruik van verse microalgen. Het doel is hierbij fast food producten (snacks) te ontwikkelen met unieke eigenschappen, een goede smaak en een groen en duurzaam bestanddeel, te weten verse microalgen.

Website

https://duplaco.com/duplaco-alg/

Projectleider

Marcel Oogink
Duplaco
074-242 8644
marceloogink@duplaco.com

Partner(s)

  • Zwanenberg Food Group