Innovatieproject

Tuinrozen onder LED verlichting

Beschrijving project 

Probleem

Rozen komen niet altijd op het juiste moment op de markt. Met LED-belichting kan de groei van rozen beter worden gestuurd en wordt het mogelijk rozen het jaar rond te leveren. Bovendien zijn er nog onvoldoende rassen beschikbaar die goed groeien onder LED-licht. Ook is er nog onvoldoende inzicht in de beïnvloeding van geur én smaak door LED-verlichting. Afsluitend dienen het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderd en de beheersing van de productierisico’s verbeterd.

Aanpak

  • De inrichting van een koelcel wordt met LED-verlichting en apparatuur om de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2-gehaltes te reguleren.
  • Het in de cel testen van vijf eetbare rozen en tien tuinrozen op groeisnelheid en uiterlijke kenmerken. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de invloed van LED-licht, grondstoffengebruik en de gereguleerde kweekomgeving als het gaat om de beheersing van ziekten en plagen.
  • Bij eetbare rozen worden geur en smaak door een panel getest.
  • Het in kaarte brengen van de genotypen van rozen die het beste reageren op LED-verlichting.   

Verwacht resultaat

Ontwikkeling van een LED-verlichting bij een groep rozen en bepaling van het effect daarvan op de teelt, de smaak en de geur. 

 

Website

www.frankcoenders.nl

 

 

Tuinrozen onder LED Verlichting

Projectleider

Frank Coenders
Frank Coenders B.V.
077 - 3662790
info@frankcoenders.nl

Partner(s)

  • Phenogenoroses B.V.
  • Erik Coenders Kwekerijen