Innovatie

Innovatieve Kipster-stal voldoet aan verwachtingen

De innovatieve en klimaatneutrale Kipster-boerderij in Oirlo die vorig najaar is geopend, heeft veel losgemaakt. ‘Overweldigend’, zegt Ruud Zanders, een van de vier ondernemers achter het concept. Er zijn plannen voor een tweede stal en een uitrol van het concept in het buitenland.

De Kipster-boerderij voor 24.000 leghennen bestaat uit een binnen- en buitentuin waarin de kippen naar hartenlust kunnen scharrelen. De Dierenbescherming kende drie sterren van het Beter Leven-keurmerk toe aan de stal. Andere troef is de lage CO2-footprint. Onderdeel van het concept is de afzet van de haantjes – broertjes van de legkippen – en de uitgelegde leghennen.

De initiatiefnemers sloten een contract met supermarktketen Lidl voor de verkoop van de eieren en het vlees. Hierdoor is de afzet geregeld, volgens Zanders een belangrijke vereiste voor het welslagen van het project. ‘Daarnaast was onze insteek nieuw: niet op het randje van de normen gaan zitten, maar gaan voor het maximaal haalbare. En dat voor acceptabele prijzen: onze eieren zijn goedkoper dan biologische, maar wel de meest duurzame.’

Het project is mogelijk gemaakt dankzij de subsidieregeling ‘Fysieke investeringen voor Innovatie en modernisering agrarische bedrijven’. ‘Je begint met iets nieuws en dan zijn de traditionele financiers afwachtend. Dat is altijd zo met innovatie en dat is ook logisch. Je moet de subsidie dan ook zien als aanjager van innovatie. Maar natuurlijk moet het businessmodel ook kloppen en dat moet je ook laten zien.’

Het bedrijf draait nu een jaar en de ondernemers zijn dik tevreden. ‘De productie gaat goed, de systemen werken en de eieren zijn vanaf het begin uitverkocht. Dat is het manco: we kunnen niet aan de vraag voldoen. Daarom zijn we nu een tweede stal aan het ontwikkelen en dat zou in principe zonder subsidie moeten kunnen, want de aanjaagfunctie hebben we niet meer nodig.’

Ruud Zanders