Nieuws

Natuurbelevingscentrum ‘Buiten’ op oude vuilnisstortplaats

In het Noord-Brabantse Waalre is een LEADER-subsidie toegekend aan ondernemer Ronald Brugmans voor de ontwikkeling van een natuurbelevingscentrum. Het centrum ‘Buiten’ draagt bij aan natuurbeleving, recreatie én werken in de omgeving.

Middenin Brainport Eindhoven genieten van de natuur. Dat wordt straks mogelijk bij Buiten. Ronald Brugmans: “Achter de plas ligt een mooi bosgebied. Op de oude vuilnisbelt is nu alles in gereedheid gebracht voor een prachtig park. De bomen zijn geplant, er zijn wandel- en fietspaden aangelegd. De gemeente Waalre verbetert de fietspaden tussen Eindhoven en Veldhoven. Buiten wordt de ideale tussenstop voor een kopje koffie of een lekker hapje eten.” Bezoekers van Buiten krijgen méér dan horeca. “De gasten krijgen informatie over de natuur in deze mooie omgeving. Het is een vrij onbekend natuurgebied waar van alles te zien is en te beleven valt.”

Werken in het groen

In het zwevende glazen paviljoen zit je straks middenin het groen. Bij Buiten komen ook werkplekken en een vergaderruimte. Ideaal voor mensen die werken op het nabijgelegen industrieterrein Het Broek, de High Tech Campus in Eindhoven of De Run in Veldhoven. Even weg uit de kantoortuin. “Maar ook voor zzp’ers”, vult Ronald aan. “Tijdens de voorbereidingen hadden we veel contact met omwonenden. Wat bleek? In de woonwijk Hoog Waalre wonen veel  zzp’ers. Zij gaven aan behoefte te hebben aan een fijne werkplek. Dat wordt hier doordeweeks mogelijk. In het weekend zijn de werkplekken eenvoudig om te bouwen tot gezellige zitjes waar groepjes intiem bij elkaar kunnen zitten. Voor een wijntje op zondag bijvoorbeeld.”

Over LEADER

In Noord-Brabant is de LEADER-subsidie is bedoeld voor lokale initiatieven die een positieve impuls geven aan de gebiedsontwikkeling van het grenscorridorgebied. Kenmerkend voor LEADER is dat bewoners en ondernemers uit het gebied zélf bepalen wat belangrijk is voor hun gebied. 

Natuurbelevingscentrum Buiten in Waalre