Nieuws

Sfeerimpressie van werkbezoek Europese Commissie aan Nederland

Op 20 en 21 september 2017 heeft een delegatie van de Europese Commissie een werkbezoek aan Nederland gebracht. Een nieuwe directeur van DG-Agri, Mario Milouchev, maakte deel uit van de delegatie van vier personen. Het Regiebureau POP heeft de excursie, met als onderwerp innovatie in de landbouw, georganiseerd. De deelnemers van de EU-commissie wilden zien wat Nederland in de praktijk bereikt met de inzet van het Europese geld voor Plattelandsontwikkeling.  

Tijdens het tweedaagse werkbezoek zijn POP-projecten bezocht bij de Wageningen University & Research Glastuinbouw onderzoekslocatie in Bleiswijk (zie foto), een jonge boer in Alphen aan de Rijn, het collectief Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer Rijn & Gouwe Wiericke, het Veenweide Innovatie Centrum in Zegveld en een collectief project over onderwaterdrainage in samenwerking met het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Het veldbezoek is afgesloten bij de Markthal in Rotterdam.

Veel ruimte voor netwerken

Op de avond van de eerste dag vond een netwerkdiner plaats in het Stadshotel Woerden. Hiervoor waren, naast de deelnemers aan de excursie, acht personen die actief zijn op het platteland uitgenodigd. Zij waren aanwezig namens provincies, ministerie van EZ, landbouworganisaties en waterschappen. Tijdens het diner is een aantal korte presentaties gegeven waarover aan tafel geanimeerde gesprekken plaatsvonden.

Duurzame ontwikkeling van de landbouw

De delegatie uit Brussel was onder de indruk van de stappen die de Nederlandse landbouw neemt in de richting van duurzaamheid. Daarnaast geven de getoonde innovatieve projecten volgens hen een mooie blik op de toekomst van de landbouw in Europa. Opvallend was ook dat er in de gebieden steeds meer wordt samengewerkt tussen boeren. Dat kwam vooral naar voren bij de collectieve samenwerking Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer en bij het project onderwaterdrainage in polder Lange Weide. Van dit laatste project is op de website van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden een verslag van het bezoek opgenomen.