Evenement

Symposium ‘Biodiversiteit en melkveehouderij’

Datum: 
23 mei 2018 t/m 24 mei 2018

Dairy Campus organiseert op twee aaneengesloten dagen een symposium over het thema biodiversiteit. De eerste dag speciaal voor het bedrijfsleven en overheden, de tweede dag vooral voor jongeren uit de melkveehouderij. Beide dagen sluiten af met de indringende theaterproductie “Koning van het grasland, over de strijd van de boer die zich staande probeert te houden op de wereldmarkt. Wie is de baas op het boerenland? En mag de mens ingrijpen in de natuur?

Biodiversiteit staat de laatste tijd flink in de belangstelling. Het onderwerp is door een burgerinitiatief op de kaart gezet en ondertussen maken ook wetenschappers, boeren, politici, bedrijven en natuurorganisaties zich zorgen over de sterke afname van de diversiteit van het landschap en over de achteruitgang van de weidevogelstand. Hoe zorgen we met z’n allen dat bewoners en landschap beter met elkaar worden verbonden?

Tijdens het symposium wordt biodiversiteit vanuit diverse invalshoeken benaderd: Wat wil de vogel, wat wil de boer, wat wil de burger en wat wil de koe? Enkele key-note sprekers gaan dieper in op de inhoud en andere sprekers vertellen over hun experimenten en ervaringen met het toepassen van biodiversiteit in het bedrijf.

Na de lunch gaat iedereen in workshops aan de slag om aan de hand van diverse dilemma’s mee te denken over de integratie van deze vier invalshoeken. Samen willen we komen tot een nationaal model voor de inpassing van biodiversiteit binnen de melkveehouderij.

Theatervoorstelling 'Koning van het Grasland'

Het symposium wordt afgesloten met de theatervoorstelling ‘Koning van het Grasland’. De voorstelling reflecteert op de enorme veranderingen die de landbouwsector de afgelopen decennia heeft doorgemaakt en de gevolgen die dit heeft gehad voor boeren, biodiversiteit en dierenwelzijn.

 

Organisator: 100 years WUR 

Locatie:

Dairy Campus

Boksumerdyk 11

9084 AA Leeuwarden

+31 (0)317 484 000

 

Meer informatie volgt op de Dairy Campus Website