Nieuws

Veertiende NRN-meeting in teken van LEADER en netwerken

Wijnkelder Budureasca produceert 3 miljoen liter wijn per jaar. Het dagverblijf St. Stelian biedt zorg voor en na school aan 30 kinderen uit kansarme (Roma-)gezinnen. Beide Roemeense projecten zijn succesvol, mede dankzij de plattelandsontwikkelingssubsidie die zij ontvingen. De deelnemers aan de veertiende National Rural Network meeting (een bijeenkomst van het Europese plattelandsnetwerk) brachten een bezoek aan deze POP-projecten. De dag erna volgde een inhoudelijk deel met werksessies en natuurlijk tijd voor netwerken.

De veertiende NRN-meeting, waarbij ongeveer 50 afgevaardigden van de lidstaten aanwezig waren, vond plaats in de Roemeense hoofdstad Boekarest op 11 en 12 juni. Op de eerste dag maakten de deelnemers een busreis over het Roemeense platteland. Het doel was twee concrete resultaten te bekijken die gerealiseerd waren met Europees subsidiegeld.

Passend in het landschap

Wijnkelder Budureasca in het gebied Dealu Mare is gefinancierd door POP2. De investeringen bedroegen rond de 4 miljoen euro. Het project is in de lente van 2013 afgerond. Nu staat er een modern gebouw van 5.300 m2, een van de nieuwste en grootste wijnkelders van Roemenië. De kelder is aan drie zijden ingegraven, waardoor hij opgaat in het landschap en de temperatuur goed kan beheersen. De kelder biedt productie- en opslagruimte voor 3 miljoen liter wijn per jaar.

Wijnkelder Budureasca gaat op in het landschap van druivenranken.

 

Budureasca is een hypermodern bedrijf met een productie van 3 miljoen liter wijn per jaar.

Hartverwarmend

Het tweede project dat de deelnemers bezochten was het dagverblijf St. Stelian. Het is een goed voorbeeld van een bottom-up werkwijze. Priester Radu Manuel Mihail en zijn vrouw coördineren het project. Zelf hebben zij drie kinderen. Maar eens in het jaar gaan zij als gezin samen met de 30 kinderen van St. Stelian met een bus naar de bergen. “We zijn dan als één heel grote familie,” gaf de priester aan. Het dagverblijf verzorgt een grote sociale rol voor het gebied. Toen Mihail erachter kwam dat veel families geen wasmachine hadden en te weinig geld voor zeep, maakte hij op het terrein van het verblijf een wasgelegenheid. “Wij willen graag schoon van binnen zijn, én van buiten.” Op het terrein staan ook kersenbomen en scharrelen kippen. De ouders en kinderen verzorgen samen de dieren en plukken de vruchten. Hierdoor zijn de ouders sterk met het dagverblijf en hun kinderen verbonden.

De begunstigde van het project is de niet-overheidsinstelling The Joy of Help Foundation Urlati Branch, opgericht in 2012. Zij ontving LEADER-subsidie uit POP3. In totaal werd ruim 96 duizend euro subsidie geïnvesteerd.

Priester Radu Manuel Mihail vertelt over het Day Care Center. De tolk vertaalt.