Activiteiten
Er vinden tal van landelijke evenementen en activiteiten plaats met betrekking tot het POP. Terugkoppeling van een selectie van deze activiteiten vindt je hier.
Thematic Networks
Twee hoofddoelstellingen Thematic Networks
In de Thematic Networks van de EU werken mensen uit de praktijk en onderzoekers samen aan het maken van praktisch toepasbare kennis voor de landbouw.
Alberto D ‘Avino van de EU-Commissie zegt hierover: “Thematic Networks vertalen kennis en best practices naar eenvoudig communiceerbare informatie. Vaak gaat het om ontwikkelde kennis die nog niet (voldoende) wordt toegepast.”
Thematische netwerken worden gefinancierd via Horizon 2020, het programma van de EU voor onderzoek en innovatie.
De twee hoofddoelstellingen van de Thematic Networks zie je overal terug komen. Dit zijn:
-
Het verzamelen van bestaande wetenschappelijke kennis en beste praktijken die dicht aanzitten bij het in praktijk brengen, maar nog niet voldoende klaar zijn voor boeren en bosbouwers om te implementeren;
-
Deze kennis vertalen naar makkelijk begrijpelijk materiaal voor de eindgebruiker. Daarbij kan het gaan om korte, informatieve aanbevelingen en oplossingen, folders en audiovisueel materiaal.
Eurodiary
Een voorbeeld van een Thematic Network is Eurodairy, een Europees netwerk voor een duurzame melkveehouderij. Dit netwerk wil het toepassen van praktische innovaties in de melkveehouderij versnellen door internationale kennisuitwisseling.
Het netwerk is in februari 2016 gestart en zal drie jaar functioneren. Er doen 20 partners mee uit 14 landen. De Nederlandse deelnemers zijn ZuivelNL, ZLTO en Wageningen UR.
Er wordt gewerkt aan de volgende thema’s:
- Betere benutting van grondstoffen
- Biodiversiteit
- Diergezondheidszorg en -welzijn
- sociaaleconomische weerbaarheid.
Totaaloverzicht van de Thematic Networks.
Relatie met POP3
De Thematic Networks hebben een sterke band met de Operational Groups van EIP-Agri. Dit werkt twee kanten op: de ontwikkelde kennis in de Operational Groups wordt onderdeel van het Thematic Network en de Operational Groups worden gevoed door het Thematic Network.
De Thematic Networks hebben de opdracht gekregen om te linken aan de Operational Groups van het EIP-Agri. Van belang is daarom dat de Operational Groups goed zichtbaar zijn.
Het Regiebureau POP speelt hier een rol bij door informatie te geven en verbindingen te leggen tussen beide groepen. Het Europese Servicepoint EIP-Agri vervult ook een rol bij het verbinden van de Thematic Networks en de Operational Groups (meer informatie).
2020
Nieuwe versie LEADER-dag
De Landelijke LEADER-dag 2020 was met recht een nieuwe versie van de LEADER-dag te noemen!
Hybride vorm
Dit jaar vond de landelijke LEADER-dag namelijk plaats in een “hybride” vorm, geheel passend bij de (on)mogelijkheden van deze tijd. In het Holstohus in Olst in de provincie Overijssel was een heuse studio gebouwd.
Webcast video
De filmpjes en de gesprekken die daar aan tafel werden gevoerd waren door iedereen via YouTube te volgen.
De hele webcast via het YouTube kanaal van Netwerk Platteland duur 02:21:39
Ruim 220 deelnemers namen deel aan het ochtendprogramma. In een mooie mix van filmpjes en gesprekken kwam een aantal thema’s die op het platteland spelen aan bod:
- werken met vrijwilligers.
- herbestemming van (religieus) erfgoed.
- streekproducten en jongeren op het platteland.
Ferenc van Damme van de provincie Overijssel vertelde over ‘de spelregels van de nieuwe samenleving’ en zette aan tot denken: hoe raken we mensen in deze tijd van razendsnelle veranderingen zodat zij voelen dat de publieke zaak ook van hen is?
In de middag werden enkele thema’s in een drietal online workshops verder uitgediept. Bij elke workshop staan de gegeven presentaties, achtergronddocumenten en in twee gevallen ook een link naar een opname van de workshop:
- Zoom workshop - Jongeren op het platteland (Youtube - duur 53:39)
- Jongeren op het platteland - presentatie Cindy Hobert
- Jongeren op het platteland - presentatie José Bakker
DemoCrazy! Door Ferenc van Damme:
- Zoom workshop - Streekfondsen door Jolanda Kemna en Maarten Scherrenburg (Youtube)
Eerste reacties positief
De eerste reacties op deze landelijke LEADER-dag zijn positief. Deelnemers geven aan dat ze de vorm van een webcast gezien de omstandigheden goed gekozen vonden.
De uitzending werd ook gewaardeerd en men vond de onderwerpen ook goed gekozen. De mountainbiker, Marijn Laarman, die in het Holstohus van de trappen fietste, wordt ook genoemd als een van de hoogtepunten.
Velen geven ook aan de LEADER-dag aan te gaan bevelen aan anderen in hun netwerk. Ook zijn er we al waardevolle tips. Zo werd een stand van zaken gemist over wat er tot nu toe met LEADER is gerealiseerd. En er zou bijvoorbeeld meer aandacht mogen zijn voor de (nabije) toekomst van LEADER.
We hopen nog meer reacties binnen te krijgen en we gaan dan met de tips en aanbevelingen aan de slag, voor de LEADER-dag van volgend jaar of op een andere manier.
2019
Locatie en aanwezigen
Op 21 november 2019 is op de Forward Farm in Abbenes de Netwerkbijeenkomst Precisielandbouw gehouden. Ca. 50 direct betrokkenen bij precisielandbouw waren aanwezig:
- Onderzoekers.
- Projectleiders POP3-projecten.
- Adviseurs.
- Medewerkers van overheden.
Voor deze bijeenkomst is een uitgave gemaakt met 40 projecten op het gebied van preciesielandbouw, die op de netwerkbijeenkomst zijn gepresenteerd.
De bijeenkomst was een initiatief van de Nationale Proeftuinen Precisielandbouw (NPPL), de Topsectoren A&F en T&U en het Regiebureau POP.
Presentaties
De presentaties die gehouden zijn op deze dag:
- Presentatie - Mijn kijk op precisielandbouw - Jasper Roubos (akkerbouwer)
- Presentatie - Precisietechnologische ontwikkelingen in pootaardappelen - Niek Persoon (Amsterdam Green Campus)
- Verslag - Netwerkbijeenkomst Precisielandbouw
- Presentatie - Netwerkbijeenkomst Precisielandbouw POP3 en Topsectoren - Kees Anker (Regiebureau POP) en Wijnie van Eck (TKI A&F en T&U)
- Presentatie - Nationale Proeftuin Precisielandbouw (ZLTO) & Nationale agenda Precisielandbouw (NPPL) - Corné Kempenaar (WUR) en Henny van Gurp (ZLTO)
- Presentatie - Diverse precisielandbouwprojecten - Geert Hermans (ZLTO), Dick van Velzen, Erik Pekkeriet (WUR), Onno Bes (Proeftuin voor de Groenteteelt Vlaanderen), Fokke Buwalda (B-Mex).
De 3 laatste presentaties staan in het document netwerkbijeenkomst Precisielandbouw 21 november 2019.
Thema netwerkconferentie
Wat een boer niet kent, weet ’ie niet. Dat was het thema van de nationale Netwerkconferentie POP3 (#POP3con2019), die dit jaar gehouden werd in de theaterzaal de Veerensmederij in Amersfoort.
De dag bood ruimte om kennis op te doen, informatie te delen en te netwerken. Het Regiebureau POP kijkt terug op een geslaagd evenement met dank aan de ongeveer 190 deelnemers! Een impressie vind je op ons Youtube-kanaal.
Hieronder staat inhoudelijke informatie over de Netwerkconferentie POP3 2019, zoals een samenvatting van de workshop en presentaties van de sprekers.
Plenaire deel
Tijdens het pleniare gedeelte kwam het volgende aan bod:
- Openingsvideo 'Wat een boer niet kent, weet 'ie niet' (Deze video wordt afgespeeld in YouTube en duurt 1 min. 40 sec)
- Joris Lohman, directeur van Food Hub, sprak over kennisdelen in roerige tijden.
- Ad Tabak, Programmamanager NSP, en Ger de Peuter, directeur Regiebureau spraken over de jaren tussen het huidige POP3 en het Nieuwe GLB aan de hand van zes vragen. Via een menti-meter werd de mening van de deelnemers gepeild.
- Maud Wilms vatte de dag samen in een lied. De aanwezigen zongen het refrein mee.
Workshops
Tussen de plenaire sessies door werden twee workshoprondes gegeven met diverse workshops.
Workshop De kracht van peer-to-peer learning.
Workshopleider: Kees Anker, Regiebureau POP
Sprekers en presentaties:
Boeren leren het meest van andere boeren, demonstratie is hierbij een passende methodiek. In de workshop is gesproken over de aandachtspunten bij een succesvolle demo. Dat gebeurde op basis van een onderzoek uit het EU-project Farmdemo en aan de hand van een POP3-innovatieproject maisteelt met ondergrondse strokenploeg.
De deelnemers aan de workshop hebben actief bijgedragen aan ideeën om de kracht van demo’s – als onderdeel van peer-to-peer learning – verder te versterken.
2. De kracht van digitalisering: over het gebruik van data.
Workshopleider - Fer Schenk, Regiebureau POP
Spreker en presentatie - Eric Dortmans, FoursideBV/Dortmans Landbouw
Eric Dortmans akkerbouwbedrijf voldoet aan het kringloopbeleid van het ministerie van LNV. Hij heeft de deelnemers meegenomen in zijn proces om via het verzamelen van data zijn teelten te optimaliseren. Hiervoor heeft hij een eigen datamodel ontwikkeld. Hij is nu in staat om de ontwikkeling van zijn teelten te visualiseren.
Via stellingen liet hij zien wat de kracht van data is - “Wat de boer niet meet, kan hij niet analyseren.” Ook gaf hij aan wat de risico’s van data verzamelen kunnen zijn - “Wat een boer niet vertrouwd, dat deelt hij niet”.
Voor zaaien, beheer en oogsten heb je materieel nodig (ijzer). Zijn stelling is dat hij zijn bedrijf heeft omgevormd van gebruik van ijzer naar ‘optimaal’ gebruik van ijzer, via data-informatie.
3. De kracht van verdienmodellen
Workshopleider - Annemiek Nap, Regiebureau POP
Sprekers en presentaties:
Door de omslag in de agrarische sector, kan het inkomen van agrarisch ondernemers onder druk komen te staan.
Tijdens de workshop ‘De kracht van verdienmodellen’ dachten de deelnemers na over de verschillende mogelijkheden die agrarisch ondernemers hebben om het bedrijf toch in stand te houden.
Er werden diverse opties besproken:
- Mogelijkheden tot kostenbesparing, zoals het optimaliseren van de inzet van arbeid en kostenreductie door verkorting van de keten.
- Mogelijkheden om de inkomsten te vergroten door op het bedrijf ook andere inkomstenbronnen aan te boren (andere activiteiten).
- Een meerwaarde van de agrarische producten te creëren door meer ‘beleving’ aan de producten te koppelen.
4. De kracht van de kennisketen
Workshopleider - Thamar Kok, Regiebureau POP
Sprekers en presentatie:
-
Floor Geerlings-Eiff, WUR – Wageningen Economic Research
-
Arjen Roelandse, Acacia Water
In de workshop is stilgestaan bij het Nederlandse Agrarische Kennis en Innovatiesysteem (AKIS) en de relatie met kennis die in projecten wordt ontwikkeld. Het blijkt soms best zoeken om een doorvertaling te maken van praktijk naar betekenis voor het systeem en vice versa.
In de discussie kwam naar voren dat er op veel plekken kennis wordt ontwikkeld maar dat het vaak ontbreekt aan een voorziening waar kennis wordt gebundeld om dan vervolgens weer gericht onder de aandacht te worden gebracht bij potentiele gebruikers van deze kennis.
Verder kwam naar voren dat er gezocht wordt naar oplossingen, zoals bijvoorbeeld onafhankelijk bedrijfscoaches in de provincie Noord Holland maar ook dat het nog een opgave is om het Nederlandse AKIS-systeem goed toe te rusten.
5. De kracht van het gebied
Workshopleiders:
- Alfred IJlst, Regiebureau POP.
- Evelien Verbij, BoerenNatuur.
- Wichard Hollander, Kadaster.
Sprekers:
Iedereen heeft het erover 'gebiedsgericht aanpakken van maatschappelijke opgaven'. Maar hoe doe je het dan samen? Hoe krijg je mensen aan tafel die hun kaarten open willen neerleggen?
Evelien Verbij van BoerenNatuur deed als moderator de aftrap. Daarna hebben Evie van de Velde van de Noardlike Fryske Walden en Teus Verhoeff van PPA Agro advies tijdens een pitch verteld hoe zij het gebiedsproces hebben aangepakt.
Evie vertelde over de nieuwe aanpak bij een van de pilots voor duurzame landbouw – Hoe?Zo! – en Teus Verhoeff over gebiedsprojecten onder het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.
Goed om te ervaren welke verschillende aanpakken er kunnen werken, maar dat er veel gemeenschappelijke succesfactoren zijn, zoals vertrouwen opbouwen in het gebied, en gemeenschappelijke basis voor de deelnemers - samen staan voor het gebied, of de melkveehouderij.
Vervolgens is in kleine groepen verder gesproken over de succes- en faalfactoren van de aanpak in een gebied. Aan de hand van stellingen hebben de deelnemers veel ideeën uitgewisseld.
De deelnemers waren enthousiast over de geanimeerde gesprekken en geïnspireerd door succesfactoren en struikelblokken in gebiedsontwikkeling.
6. De kracht van luisteren
Workshopleiders en presentatie:
- Erika Frankhuizen, Regiebureau POP
- Femke van Bree, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Dieter van den Broeck, Commonland
Sprekers en overzicht van de prototypes:
- Liane Lankreijer, Natuurlijk in je kracht (Boer burger broeikas budget)
- Saskia Joha - van Abswoude, Praktijk voor nieuwe landbouw (Biodiversiteit bereik je samen)
- Patrick Kaashoek, Vormgevers van Toekomst (Polderen 3.0)
- Marinus Bogaard, Hoogheemraadschap van Rijnland (Polderen 3.0)
- Jeroen Mulder, provincie Brabant (Brabant hub/regionaal prototype)
- Siegfried Willems, provincie Brabant (Brabant hub/regionaal prototype)
- Ilka van der Meijden, Cyan Circle B.V (Brabant hub/regionaal prototype).
“Het kost tijd om met elkaar te kunnen dansen”, gaf Dieter van den Broeck (Commonlands) in het begin van de workshop aan. Samen met Femke van Bree (Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving) nam hij de deelnemers van de workshop mee in de aanpak van het innovatielab ‘De Oogst van Morgen’.
Bekijk de animatie ‘Voor de Oogst van morgen’. (Deze video wordt afgespeeld in YouTube en duurt 1 min). 'Voor de oogst van de morgen' is een innovatielab gericht op de transitie van het Nederlandse landbouw- en voedselsysteem. Het is een initiatief van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving en Commonland.
In dit lab komen sleutelfiguren uit het landbouw- en voedselsysteem bij elkaar om te bepalen wat er nodig is als mensen met elkaar aan de slag gaan in de transitie naar een duurzamer landbouw- en voedselsysteem. Zij werken vanuit die overtuiging samen aan prototypes. Femke ging in op de vier niveaus van luisteren die gebruikt worden in het Lab.
De deelnemers luisterden naar de innovatieve ideeën en de zoektocht van Liane, Saskia, Patrick, Marinus, Siegfried en Ilka bij de ontwikkeling van hun prototypes:
- Boeren Burgers Broeikas Budget.
- Polderen 3.0.
- Biodiversiteit bereik je samen.
- Brabant hub/regionaal prototype.
Een interessante maar ook lastige opgave voor de deelnemers om de oordelen los te laten en nieuwsgierig, met compassie en moed te luisteren.
7. De kracht van serious gaming
Workshopleiders:
- Pauline Otten, Regiebureau POP
- Jeroen le Rutte, ministerie van EZK
- Annemijn van Gorp, minsterie van EZK
- Lio Aarsen, ministerie van LNV
- Lucy van Oostveen, ministerie van IenW
In de workshop gebruikten de deelnemers vaardigheden zoals samenwerken, luisteren en verbinden om voldoende data te verzamelen en te verwerken om de bijenpopulatie – en daarmee de wereld – te redden.
De deelnemers speelden heel fanatiek! Zij hebben ervaren dat je door het spelen van een spel op een uitdagende manier kennis kunt overbrengen en vaardigheden kunt oefenen.
Ook waren zij zich na afloop bewust van het belang en de mogelijkheden van data voor hun respectievelijke werkveld.
Vooroordelen werden niet geschuwd (vooral niet over juristen) en uiteindelijk is de wereld vier keer vergaan en twee keer gered van de ondergang.
Veel aanwezigen bij de LEADER-dag 2019
Vrijdag 13 september vond in en rond Boskoop de landelijke LEADER-dag plaats.
Ruim 120 mensen bezochten deze dag. Op de dag was gelegenheid tot projectbezoek, het bijwonen van een workshop en werd in een paneldiscussie vooruitgekeken naar hoe LEADER een plek zou kunnen krijgen in de nieuwe programmaperiode van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid.
De dag startte met een korte mentimeter-peiling. Het publiek werd uitgenodigd te reageren op een aantal stellingen om daarmee hun mening over LEADER te peilen. Stellingen waren onder andere LEADER is vooral voor krimpgebieden en LEADER doet niks voor landbouw.
Projectbezoek
Daarna was er gelegenheid tot het bezoeken van een project in het LEADER gebied Holland Rijnland of het LEADER gebied Polders met waarden. Eén van de volgende projecten kon worden bezocht:
Workshops
Via de workshops in het middagprogramma konden deelnemers aan de slag met thema’s die binnen de LEADER-praktijk een rol spelen.
Met het Inspringtheater werden situaties uit de LEADER praktijk nagespeeld en besproken. Er was een workshop over het maken van filmpjes. Verder werd in de workshop LEADER reloaded stilgestaan bij de LEADER werkwijze. En in de workshop voedsel van de toekomst werden korte-keten-concepten met direct contact tussen boeren en klanten gepresenteerd en bediscussieerd.
Paneldiscussie
De dag werd besloten met een paneldiscussie over het beleid dat nodig is om de grote opgaven waar landbouw en platteland voor staan aan te pakken en de rol die LEADER hier bij kan spelen.
Meer info?
Meer info hieronder:
-
Filmpjes van twee LEADER-projecten: (Deze filmpjes worden afgespeeld op YouTube en duren elk 1 min.) Maria Johanna Hoeve en De Hartebaan
-
Impressie van de dag op beeld (Deze video wordt afgespeeld op YouTube en duurt 4 min. 38 sec)
2018
Impressie
Op 15 november 2018 waren zo'n 175 mensen aanwezig bij de jaarlijkse Nationale Netwerkconferentie POP3 in Beesd, georganiseerd door het Regiebureau POP. Een impressie van de nationale netwerkconferentie POP3 2018 vindt je op ons YouTube kanaal. Zie ook nieuwsbericht hierover op deze website.
Hieronder vind je alle informatie over de bijeenkomst, zoals de verslagen/presentaties van de sprekers en uit de workshops.
Plenaire deel
Tijdens het plenaire gedeelte gaven Jan Willem Erisman en René Schepers een presentatie:
-
Jan Willem Erisman - Natuurinclusieve landbouw: goed voor boer, burger en landschap
Workshop Innovatie en Klimaat
Tijdens de eerste workshop 'Innovatie en Klimaat' werden de volgende presentaties gehouden:
Workshop Agrarische collectieven en ANLb
Tijdens de workshop 'Agrarische collectieven en ANLb' hield Evelien Verbij een presentatie:
Workshop Bodem - kringlooplandbouw
De workshop 'Bodem - kringlooplandbouw' bestodn onder anderen uit een presentatie gehouden door Gerrie Haenen:
Workshop Water - kleinschalige investeringen
Tijdens de workshop 'Water - kleinschalige investeringen' de volgende presentaties:
Workshop Leer LEADER kennen
Tijdens de workshop 'Leer LEADER kennen' werden de volgende presentaties gegeven:
Workshop Succesvol communiceren
Tijdens de workshop 'Succesvol communiceren' werden de volgende presentaties gegeven:
Workshop Natuurinclusieve landbouw & gezondheid
Tijdens de workshop 'Natuurinclusieve landbouw & gezondheid' werden de volgende presentaties gehouden:
Workshop Plattelandsbeleid na 2020
Tijdens de workshop Plattelandsbeleid na 2020 werd een presentatie gegeven door Iman Boot. Het verslag vindt je hieronder ook:
Posterpresentatie
Posterpresentatie Netwerkbijeenkomst Innovatie nieuwe ketens/nieuwe markten in EU-perspectief.
Presentatie
Presentatie Netwerkbijeenkomst Innovatie nieuwe ketens/nieuwe markten in EU-perspectief
Verslag
Verslag Netwerkbijeenkomst Innovatie nieuwe ketens/nieuwe markten in EU-perspectief
Meer info?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met
Kees Anker
Tel: 06 -15 06 82 43
E-mail: c.anker@rb.agro.nl.
Gezondheid & natuurinclusieve landbouw
Zie je aanknopingspunten voor een vervolg, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij werken graag met jullie verder met de resultaten van deze dag. Samen maken wij het gezonde verschil.
Documenten:
Posterpresentatie
Posterpresentatie via volgende link:
Presentaties
Presentatie via volgende link:
Verslag
Verslag van de netwerkbijeenkomst Innovatie akkerbouw vollegrondsgroenten van 6 september via volgende link:
Meer info?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met
Kees Anker
Tel: 06 15 06 82 43
E-mail: c.anker@rb.agro.nl
Operationele groepen, onderzoek en projecten
De workshop op 30 en 31 mei 2018 was gewijd aan operationele groepen, onderzoek en andere soorten projecten die zich bezighouden met water gerelateerde innovatie in de landbouw.
Bevorderen van grensoverschrijdende kennisuitwisseling
Het EIP-AGRI-netwerk is gericht op het bevorderen van grensoverschrijdende kennisuitwisseling, netwerken en continue samenwerking tussen operationele groepen.
Deze workshop was bedoeld om deze operationele groepen samen te brengen, de mogelijkheid te bieden om standpunten, ervaringen uit te wisselen en nieuwe partnerschappen aan te gaan met anderen en met onderzoek en andere soorten projecten die zich bezighouden met water gerelateerde innovatie in de landbouw.
Meer dan 65 operationele groepen in de EU, ondersteund door de programma's voor plattelandsontwikkeling, voeren momenteel projecten uit met betrekking tot water en landbouw.
De meeste aandacht gaat naar irrigatie of de bescherming van het grond- of oppervlaktewater door het testen en of ontwikkelen van goede landbouwmethoden. Sommige projecten kijken ook naar hergebruik van water, waterzuivering of zuivering.
De doelstelling van de workshop
De doelstelling van de workshop was:
-
Verbind operationele groepen met elkaar en met relevante onderzoeks- en innovatieactiviteiten.
-
Goede werkwijzen uitwisselen.
-
Identificeer gemeenschappelijke uitdagingen en onderzoek mogelijke oplossingsrichtingen.
De Nederlandse delegatie bestond uit Marc Balemans (Regiocoördinator DAW), Dorine Kea (LTO Noord), Toon van Kessel (Vitens), Toon Hulshof (deelnemer Vruchtbare Kringloop Achterhoek), Jacqueline Laumans (Provincie Gelderland) en Henk Jolink (bestuurder LTO Noord) .
Ter voorbereiding van de workshop is de delegatie eenmalig bij elkaar gekomen om elkaar leren kennen, elkaars projecten leren kennen, de context van de bijeenkomst toe te lichten, informatie te delen en praktische zaken af te stemmen. Het EIP-agri netwerk en de context is daarbij door Kees Anker toegelicht met een presentatie. Presentatie EIP watermanagement.
Factsheets
De factsheets die tijdens deze dag voorbij kwamen zijn:
Aanvullend nieuws en achtergrondinformatie
Aanvullend nieuws en achtergrondinformatie:
-
Artikel: DAW-delegatie in Spanje: allemaal dezelfde uitdagingen
-
Artikel van omroep gelderland: Achterhoekse boeren vertellen in Spanje over hun successen
-
Impressie van Dorine Kea - Youtube - duur 6 min 49 sec
Posterpresentaties
De posterpresentatie van de netwerkbijeenkomst via volgende link:
Presentaties netwerkbijeenkomst
De presentaties van de netwerkbijeenkomst via volgende link:
- Presentaties gegeven tijdens de Netwerkbijeenkomst Innovatie in de melkveehouderij in EU-perspectief.
Verslag netwerkbijeenkomst
Het verslag van de netwerkbijeenkomst is te berieken via volgende link:
Meer info?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met
Kees Anker
Tel: 06-15 06 82 43
E-mail: c.anker@rb.agro.nl
Voor, door en met leden
Op 8 maart 2018 organiseerde BoerenNatuur voor, door en met haar leden de BoerenNatuurdag 2018.
Deze dag stond in het teken van onderling kennis delen en nieuwe inzichten krijgen over alles wat er speelt bij agrarische collectieven.
Ruim 220 mensen bezochten de BoerenNatuurdag. Allen houden zij zich in Nederland professioneel bezig met agrarisch natuurbeheer.
Programma
Na een plenaire start vulde iedereen zijn programma naar wens in. Bezoekers konden vier interessante workshops volgen. Thema’s die hierbij aanbod kwamen, waren onder andere:
-
De werking van drones.
-
Waterbeheer binnen het ANLb.
-
Communicatie.
-
Akker- en weidevogels.
-
Beheer op Maat.
-
Een toekomstbestendig collectief.
-
De PARTRIDGE-aanpak.
Verder was er een infomarkt en konden vragen gesteld worden tijdens spreekuren.
Tot slot gaf Adnan Tekin, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en trekker van het dossier weide- en akkervogels, zijn visie op weide- en akkervogels.
Video's
In samenwerking met BIJ12 zijn tijdens de dag video's gemaakt, waarin een aantal workshops zijn uitgelicht en de successen van ANLb naar voren komen. Deze staan hieronder en worden in YouTube afgespeeld:
-
Sfeerimpressie (duur 2 min 32 sec.)
-
Successen delen (duur 5 min 25 sec.)
-
Workshop PARTRIDGE-aanpak (duur 3 min 34 sec.)
-
Workshop ANLb-water (duur 3 min 26 sec.)
-
Workshop Beheer op maat (duur 3 min 11 sec.)
Oogst korte keten bijeenkomst
Documenten provinciale keten bijeenkomst Limburg:
2017
Programma, flyers en posters
Op 23 november 2017 waren zo'n 150 mensen aanwezig bij de Nationale Netwerkbijeenkomst POP3 2017 in Utrecht, georganiseerd door het Regiebureau POP.
Het programma, de flyers en posters staan hieronder:
Plenaire presentaties
Plenaire presentaties:
-
Opening Ger de Peuter (interim directeur Regiebureau POP)
-
Stand van zaken POP3 - Alfred IJlst (Regiebureau POP)
-
Motiveren en inspireren - speech Anjo Travaille (Bovenkamers)
-
Vijf pitches over Best Practices POP3
-
Innovatie - Marieke Karssen over het project Food Value (zie ook dit nieuwsbericht).
-
Water - Carlo Vromans over de waterprojecten database (zie ook presentatie).
-
LEADER - Hans Nieuwenhuis over het project Salland boert en eet bewust (zie ook presentatie).
-
Agrarisch natuurbeheer - Evelien Verbij van BoerenNatuur over collectieven (zie ook presentatie).
-
Jonge boeren - André Arfman over jonge boeren en de NAJK.
Bijlagen plenaire presentaties:
Workshops - verslagen en presentaties:
Cross-border cooperation in agro-food
Hoe kan grensoverschrijdende expertise over agribusiness worden samengebracht en bevorderd om daarmee economisch perspectiefrijke agribusiness regio’s te krijgen?
Dit is de vraagstelling achter het Agropol project, een pilot gefinancierd door de Europese Commissie. Een consortium van IDEA Consult, METIS en de universiteit van Gent voert het Agropol project uit.
Op 13 oktober 2017 organiseerde het consortium in Lissabon een workshop over het project.
Aanpak van het Agropol project
Het project kent een aantal stappen:
-
Maken van 'state of the art' en inventarisatie rond bestaande grensoverschrijdende samenwerking.
-
Ontwikkelen van een strategie voor grensoverschrijdende samenwerking.
-
Inbrengen van de strategie in twee nieuwe projecten.
-
Verzamelen van leerervaringen en ontwikkelen van blue print voor grensoverschrijdende initiatieven.
-
Kennisverspreiding en communicatie.
Het project loopt nog. De workshop was een gelegenheid om de resultaten tot nu toe te delen en een moment voor het verzamelen van leerervaringen.
Tussenresultaten
Uit de state of the art en inventarisatie volgen een aantal observaties. Het beeld bestaat dat de mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking nog niet ten volle worden benut, bijvoorbeeld ten aanzien van de mogelijke voordelen van schaal, kritische massa of mogelijke voordelen voor waarde ketens (door complementariteit tussen voorzieningen/machines en deze met elkaar te verbinden).
Er zijn verschillende kaders waarbinnen grensoverschrijdende initiatieven opgepakt worden zoals Interreg, Leader, EIP- Agri en S3 Thematic platforms. Overigens is ruraal niet hetzelfde als regionaal en de kaders kunnen hier een verschillend accent hebben.
Een aantal praktische aspecten waar bij grensoverschrijdende samenwerking op gelet moet worden zijn o.a.:
-
Het opbouwen van een vertrouwensband en een urgentie rond een gezamenlijke behoefte.
-
Betrokkenheid van ondernemers.
-
De rol van de overheid.
-
Gemeenschappelijke structuur voor management en samenwerking.
De twee projecten waar het Agropol consortium mee werkt zijn:
-
Karinthië (Oostendrijk) -Slovenië
-
EURO–ACE (Alentejo /Portugal – Centro/Portugal – Extremadura/Spanje.
De ervaringen die uit deze projecten naar voren komen zullen dienen als benchmark voor een grensoverschrijdend agro-food samenwerkingsmodel.
Voorbeelden van grensoverschrijdende projecten
In het EURO-ACE project is veel aandacht besteed aan het tot stand brengen van een strategie voor samenwerking op het vlak van Agrofood.
Door middel van interviews met stakeholders is een beeld ontstaan op welk vlak samenwerking gewenst is: o.a. voor klimaatverandering en voor de fruitteelt en tuinbouw.
Het Karinthië - Slovenië project werkt in hun strategie langs 3 lijnen:
-
Samenwerking op het vlak van melkveehouderij
-
Samenwerking in scholing en advies
-
Samenwerking in de hout en bosindustrie.
De samenwerking in de melkveehouderijsector moet leiden tot eerlijke prijzen, een hogere toegevoegde waarde en het veiligstellen van werkgelegenheid.
De eerste signalen voor deze samenwerking zijn positief. De vermarkting van producten is veelal niet iets waar de gemiddelde (kleinschalige) boer in de regio zich mee bezighoudt en samenwerking op dit vlak kan een duidelijke meerwaarde hebben.
Samenwerking in de hout en bosindustrie lijkt moeilijker van de grond te komen. Mogelijk omdat veel in privébezit is en de meerwaarde van samenwerking (nog) niet gezien wordt.
Naast samenwerkingsverbanden die met directe buurlanden plaatsvindt zijn er ook andere typen samenwerkingsverbanden mogelijk.
Tijdens de workshop was er aandacht voor het EPAM project: bedrijfsontwikkeling op het vlak van aromatische en medicinale planten in Portugal.
Dit project houdt zich onder andere bezig met het verzorgen van een nationaal netwerk voor de sector en kennis en expertiseopbouw voor de sector. Het creëren van “face-to-face” contactmomenten maken een belangrijk onderdeel uit van dit project.
Daarnaast werd het Smart Specialisation Agro-food platform (ERIAFF netwerk) gepresenteerd. Dit platform heeft tot doel om investeringen in innovatie op het gebied van agrofood te bevorderen.
Verschillende manieren om grensoverschrijdende samenwerking in te vullen
Tijdens de workshop was er ook gelegenheid voor de deelnemers om hun persoonlijke ervaringen in te brengen in een aquarium discussie.
In deze discussie kwam onder andere naar voren dat er tussen landen verschillen bestaan bij het inzetten van maatregelen. Sommige deelnemers meldden dat Leader geen mogelijkheid biedt voor transnationale samenwerking, anderen gaven aan dat die mogelijkheid er wel was.
Ook werd in de discussie onderstreept dat het van belang is om goed te bepalen welke partijen van wezenlijk belang zijn: wie moet er absoluut bij zijn. De samenwerking moet ook weer niet te zwaar opgetuigd worden, de kunst is het goede niveau te vinden.
Interessante documenten:
In het teken van verbinden
Op 6 juli jl vond de Agrarische Waterdag plaats. Deze netwerkbijeenkomst ‘Samenwerken aan Waterkwaliteit’ is een initiatief van de Adviesgroep Water. Hierin werken provincies, waterschappen, LTO en de ministeries van I&M en EZ samen.
De Agrarische Waterdag was georganiseerd door het Regiebureau POP, de Unie van Waterschappen, het ministerie van IenM en het LEF Future Center. Deze dag stond in het teken van verbinden.
Al deze mooie momenten hebben wij kunnen vangen in een digitaal verslag (met dank aan Fotofunfactory & Lexietekst). Hierin vindt u o.a. een impressie van de dag en interviews:
Digitaal verslag Agrarische Waterdag 2017
Presentaties gegeven tijdens de Agrarische Waterdag op 6 juli 2017 en verslagen workshops en regio-overleggen:
Documenten
De oogst van deze bijeenkomst bestaat onder anderen uit presentaties en een verslag:
2016
Kennisuitwisseling over tweetal vraagstukken
Op donderdag 8 december 2016 hebben provincies en een aantal waterschappen kennis uitgewisseld over een tweetal vraagstukken op het gebied van water:
-
manieren waarop provincies, waterschappen en landbouworganisaties afspraken maken om de Europese middelen voor water in te zetten volgens de bestuurlijke afspraken
-
hoe kunnen de middelen uit de eerste pijler voor water juridisch verantwoord via een provinciale regeling worden weggezet.
Voorbeelden zijn tijdens de bijeenkomst uitgewisseld, kennis is gedeeld en afspraken voor het vervolg zijn gemaakt. Op deze besloten pagina zijn de presentaties en het verslag van de bijeenkomst te vinden.
Presentaties
Presentaties tijdens de Studytrip Finland 'Short food supply chains in the Netherlands' op 2 december:
Schaduw over de dag
Op donderdag 17 november heeft de Nationale Najaarsconferentie POP3 plaatsgevonden in het Spoorwegmuseum in Utrecht de dag stond in het teken van het eerste uitvoeringsjaar POP3.
Een schaduw over deze druk bezochte dag was het droevige bericht dat Boy Saija van de provincie Zeeland ’s nachts in zijn slaap was overleden.
De dag had een gevarieerd programma met toespraken en 10 workshops en ruimte om te netwerken.
Presentaties en verslagen van de verschillende workshops
De presentaties en verslagen van de workshop staan hieronder:
Presentaties, verslagen en aanwezigen
Meer info over de oogst van deze dag hieronder:
Oriëntatie op relevante ontwikkelingen GLB na 2020
Op 12 en 13 oktober 2016, midden in de “European Week of the Regions & Cities”, waren vertegenwoordigers van alle provincies, het ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Limburg en het IPO in Brussel.
Deze Nederlandse kerngroep van publieke plattelands- en landbouwexperts heeft zich hier georiënteerd op relevante ontwikkelingen voor het “GLB na 2020”. De deelnemers kregen een toelichting van een groot aantal Europese instellingen en spelers.
Tijdens de bijeenkomst vond in Brussel ook een belangrijke visie-bijeenkomst plaats; “Food 2030”. Een aantal deelnemers heeft hiervan de livestream gevolgd.
Het integrale verslag van de Studiebijeenkomst is verspreid onder de deelnemers.
Presentaties
De presentaties die op deze dag gehouden werden zijn de volgende:
-
Inge van Oost, Europese Commissie DG AGRI - Innovatie versnellen en kennis delen met het EIP – AGRI – zo werkt het!*
-
Willemine Brinkman, EIP-AGRI Servicepoint Brussel - EIP-AGRI is een omvangrijke en belangrijke operatie, dit zijn de tools en hulpmiddelen voor iedereen!*
-
Sabine Osaer, Europese Commissie DG AGRI: De Plattelandsprioriteiten in Europa en Nederland – en zo helpt de landendesk van DG AGRI daarbij!
-
David Lamb, ENRD - Het Europees Netwerk voor Plattelandsontwikkeling - dit doen we voor u en liefst samen met u!
-
Klaas Jan Osinga en Koert Verkerk, LTO Brussel - Hoe kan het GLB van de toekomst zowel de boeren als de maatschappij helpen en wat betekent dat voor de Nederlandse provincies?
-
Rob van Eijkeren, HNP - Hoe vertegenwoordigt het Huis der Nederlandse Provincies de belangen van de regio’s in Brussel en welke prioriteiten zijn nu actueel?
-
Monique Mentjox, IPO - Hoe werkt IPO aan de belangen van landbouw en platteland en hoe gaan we aan de slag met Toekomst GLB?
-
Annemiek Canjels, Netwerk Platteland - Hoe kunnen provincies het Europees Comité van de Regio’s slim gebruiken om hun belangen te behartigen en waarom doet het CoR er wel degelijk toe!
conferentie FOOD 2030 - Onderzoek en innovatie rond voedsel is dringend nodig
“De voedselketen moet dringend vernieuwd moet worden, bedrijven moeten met elkaar concurreren op inhoudsstoffen en gezondheid, niet alleen op prijs”. En “de wetenschap moet een consistente boodschap formuleren voor de consument over wat gezond voedsel is”.
Dit waren twee uitspraken tijdens “FOOD 2030: Research & Innovation, for Tomorrow's Nutrition & Food Systems” op 12 en 13 oktober 2016 in Brussel.
Via de link is de gehele openings-sessie van food2030 via Youtube te volgen (duur 1 uur 40 min en 9 sec), met presentaties van Phil Hogan (DG-Agri) na 20 minuten, Paul Bulcke (Nestlé) na 35 minuten en Mairead McGuinness (vicevoorzitter EU-parlement) na 52 minuten.
En tot slot hier de link naar het verslag FOOD 2030, kort, door Netwerk Platteland.
Documenten
De documenten die deze studiebijeenkomst heeft opgeleverd zijn:
-
Praatplaat Duurzame Landbouw – Verbeelding van de relatie tussen het boerenbedrijf en een duurzame toekomst van het bedrijf, de fysieke omgeving en de maatschappij
-
Cork Declaration – Opvattingen van de Europese doelgroepen van de plattelandsnetwerken over de ambities voor het platteland
-
Eurobarometer Factsheet – wat vinden Nederlandse geïnterviewden van het platteland, vergeleken bij de gemiddelde Europese burger?
Opgeleverde documenten
De documenten die deze bijeenkomst heeft opgeleverd zijn:
Programma en verslag
Het programma en het verslag van deze dag in onderstaande links: