Veel activiteiten op het gebied van precisielandbouw, maar gebruik in de praktijk blijft achter
Door overheden, markt en landbouworganisaties wordt al veel gedaan om precisielandbouw te stimuleren. Toepassing van deze manier van werken is beloftevol.
Het voordeel voor de boer is een hogere opbrengst en lagere kosten. De overheid kan vooral milieuwinst verwachten.
Helaas schiet het met de introductie van de technieken in de praktijk niet zo op. Stuursystemen willen de boeren nog wel kopen, maar met variabel doseren van kunstmest en bestrijdingsmiddelen wil het nog niet zo vlotten.
In dit nieuwsbericht wordt een overzicht gegeven van een aantal initiatieven om de introductie van precisielandbouw te stimuleren. Ook verschillende POP3-projecten leveren hier een bijdrage aan. Hierover plaatsen we later een bericht op de website.
Doorontwikkeling van de precisielandbouw
In juni 2017 verscheen het WUR rapport Doorontwikkeling van de precisielandbouw in Nederland. Geconcludeerd wordt dat de doorgroei en toepassing van precisielandbouw, met name in de akkerbouw, achterblijft bij de verwachtingen.
Bepaalde elementen van precisielandbouw worden al breed toegepast, zoals de rechtrij- en stuursystemen. Het gebruik van variabele dosering (locatiespecifiek gebruiken van middelen) is echter nog beperkt.
Nog de nodige belemmeringen te overwinnen
Boeren onderkennen het perspectief, maar er zijn nog de nodige belemmeringen te overwinnen:
- Onzekerheid over terugverdientijd en opbrengststijging.
- Kennisleemte bij boeren over deze de complexe technologie.
- Veel investeringen komen voor rekening van de boer, terwijl de baten terecht komen bij ketenpartners en adviseurs.
- Veel vragen over databeheer en databescherming.
- Te weinig inzet op verspreiding en opschaling van precisielandbouwtechnologie in de praktijk.
Advies om te demonstreren
In het rapport wordt het advies gegeven om meer te demonstreren, te regisseren en te stimuleren. Overheden, bedrijfsleven en landbouworganisaties moeten hierbij het voortouw nemen. En dat is precies wat er nu gebeurd. Hieronder volgt een overzicht.
Nationale Proeftuin Precisielandbouw van start
Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) is een initiatief van de rijksoverheid. Dit project wil akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers verder helpen met precisielandbouw. Frans Lips van het ministerie van LNV vertelt hierover.
“Doorgroei van precisielandbouw is een zware opgave voor de praktijk. NPPL wil boeren aan de slag helpen met precisielandbouw. Zes bedrijven zijn als demonstratiebedrijven geselecteerd, elk met een specifiek onderwerp. Deze boeren worden begeleid door een deskundigenteam. En ze worden gevolgd door het vakblad De Boerderij.
Het is de bedoeling dat door deze publiciteit ook andere boeren de stap richting precisielandbouw zetten. Het jaar daarna wordt een nieuwe groep boeren gezocht, waardoor het initiatief kan worden verbreed.“
Precisielandbouw techniek in EU-project
Het Europese Thematic Network Smart-AKIS richt zich op de vraag hoe slimme technologie kan worden toegepast in de land- en tuinbouwpraktijk.
Het doel van het netwerk is om wetenschappelijke kennis, dat nog te weinig in de praktijk wordt gebruikt, bruikbaar te maken voor uitvoerders in de landbouw.
Daarvoor onderzoeken organisaties uit 8 EU-landen wat boeren en tuinders écht nodig hebben. Namens Nederland zijn de WUR en Delphy aangehaakt.
Het netwerk:
- maakt een inventarisatie van direct toepasbare technieken.
- stimuleert de samenwerking tussen de landbouw, adviseurs en onderzoekers.
Dit Thematic Network zoekt nadrukkelijk de verbinding met EIP-Agri. Hun inventarisatie komt op de website van het Servicepoint EIP-Agri, er wordt geput uit de resultaten van de Focus Group Precision Farming en de verbinding met de EIP Operational Groups van POP3 wordt gelegd.
Tijdens een bijeenkomst op 13 december jl. met vele leveranciers van Smart Farming Technology is gebrainstormd over mogelijke POP3-projecten, die een bijdrage kunnen leveren aan de verdere introductie van precisielandbouw.
Vakbeurs AgriFoodTech biedt overzicht van de ontwikkelingen van de techniek
AgriFoodTech is een tweedaagse vakbeurs waarin de topsectoren High Tech Systemen & Materialen, Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen de nieuwste ontwikkelingen presenteren.
De innovaties binnen de Agri en Food sector volgen elkaar in een rap tempo op. Een keur aan technieken was op 13 en 14 december te zien op het gebied van sensoren, drones, autonome robots, smart farming, big data, vision technologie en slimme LED verlichting.
Efficiënter, effectiever en duurzamer produceren, zowel in de machinebouw, de voedselverwerking als op het land staan hierbij centraal.
ZLTO stimuleert precisielandbouw
Ook de landbouworganisaties zien het belang van precisielandbouw. Elies Lemkes, algemeen directeur van ZLTO, laat tijdens een presentatie op AgriFoodTech zien dat ook de landbouworganisaties hun verantwoordelijkheid nemen.
Lemkes: “We willen onze leden steunen bij de introductie van precisielandbouw, omdat we erin geloven dat het in de het belang van de boer en tuinders is. Maar we willen ook actief bijdragen aan het halen van de EU-beleidsdoelen op het gebied van onder andere waterkwaliteit en uitstoot van broeikasgassen.
Dat doen we onder andere met de proeftuinen voor precisielandbouw in Colijnsplaat en Reusel. Innovatiegroepen met akkerbouwers en tuinders gaan daar met elkaar aan de slag”.
Andere producten om precisielandbouw te stimuleren zijn het uitgeven van innovatievouchers aan de landbouw en het opzetten van dataplatforms.
Dag van de precisiebemesting
Op 24 november 2017 organiseerde het Netwerk Smart Fertilization in nauwe samenwerking met ketenpartners de jaarlijkse dag van de precisiebemesting.
De dag levert een bijdrage aan het sectorconvenant “Schoon en zuinig” waarin agrarische sector en overheid afgesproken hebben de precisiebemesting te bevorderen.
Tijdens de dag is o.a. kennis gedeeld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek en wetenschap. De vijfde dag is al gepland en vindt plaats op 23 november 2018!