Peenacademie in Flevoland opgericht met POP3-geld

Voor de peenteelt is veel kennis nodig. Kennis die veelal bij de telers zelf al aanwezig is.

De Peenacademie wil het overleg tussen peentelers stimuleren om op die manier de teelt duurzamer te maken en rendabel te houden. Dit is de essentie van dit  POP3-project. Een mooi voorbeeld van een kennisproject (maatregel 1 van het POP3) met subsidie van de provincie Flevoland en de Europese Unie.

Veel kennisuitwisseling binnen project

Marc Versprille van Delphy, één van de initiatiefnemers, zegt over het project “Telers gaan in de Peenacademie zelf aan de slag, ze wisselen kennis uit en daardoor leren ze van elkaar. We verwachten veel eigen inbreng en hopen dat de telers het nodige toe gaan passen op hun eigen bedrijf”.

Productkwaliteit is cruciaal voor export

De peen is één van de belangrijkste vollegrondgroentegewassen in Nederland. De omvang is ongeveer 9700 ha, waarvan 36% in Flevoland. Een groot deel van de productie wordt geëxporteerd.

Productkwaliteit is een belangrijke voorwaarde voor de export. De telers krijgen te maken met steeds meer eisen, bijvoorbeeld op het gebied van residuen van bestrijdingsmiddelen.

Flexibele agenda op basis van behoefte

Het doel van het project is het bevorderen van een duurzame peenteelt en een eerlijke prijs voor de boer.. Dit wordt gedaan door kennisuitwisseling, demonstratie van nieuwe kennis en technologie en vervolgens het toepassen hiervan in de praktijk bij de telers.

De agenda voor de projectactiviteiten wordt ‘bottom up’ vastgesteld met behulp van een ‘dynamische agenda’. Dit is een methode waarmee flexibel ingespeeld wordt op actuele ontwikkelingen. Problemen en/of uitdagingen worden in de groepsbijeenkomsten in kaart gebracht, prioriteiten worden gesteld.

Biologische en gangbare groepen

Het project richt zich op zowel de gangbare als de biologische teelt. Bij de startbijeenkomst op 30 januari waren ca. 80 peentelers aanwezig. De verdeling biologisch-gangbaar was 50/50.

Versprille: "De start was gezamenlijk, maar vanaf nu gaan we verder met twee groepen. We willen voor het groeiseizoen al met de telers bij elkaar gaan zitten om te bespreken wat er leeft en aan de hand daarvan een agenda op te stellen. De bedoeling is dat de groepen zo'n vier keer per jaar samen zullen komen. Belangrijke onderwerpen zijn rugopbouw (de manier waarop ingezaaid wordt), opkomst, (mechanische) onkruidbestrijding, bewaring van peen en de afzetmarkt ”.

Kennismaatregel voor snelle verspreiding van (duurzame) kennis

De Peenacademie in Flevoland is één van de projecten die subsidie hebben gekregen vanuit maatregel 1 uit het POP-programma: trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties.

Vrijwel alle provincies hebben geld voor deze maatregel gereserveerd. In totaal is er in Nederland ruim 30 miljoen euro beschikbaar gedurende de looptijd van POP3. De provincies zetten deze maatregel in om innovaties die zij van belang achten voor de landbouw versneld in te voeren.

De kennismaatregel kan een effectief instrument zijn omdat veel boeren en tuinders worden bereikt. De invoering van de innovatie kan vooral snel gaan als milieuwinst samen op gaat met voordelen voor de boer, zoals het geval is bij dit project.