Samen naar een houdbaar voedselsysteem

De klimaatopgave leidt op lange termijn onvermijdelijk tot minder productieruimte voor de veehouderij en tot verandering van ons menu.

Dat concludeert de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) in het advies 'Duurzaam en gezond'. Centraal in dit advies staat de vraag wat er moet gebeuren om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen.

Drie aanbevelingen RLI

De raad spitst zich toe op dierlijke producten, omdat de productie en consumptie daarvan een belangrijke rol spelen in het klimaatprobleem en in vraagstukken rond volksgezondheid en milieu.

De RLI doet in het advies drie aanbevelingen:

  1. Geef duidelijkheid over de ruimte voor de veehouderij in de toekomst.
  2. Werk toe naar duurzame consumptiepatronen, waarbij het aandeel dierlijke eiwitten in het eetpatroon flink daalt.
  3. Benut ketenpartijen bij verduurzamen van productie en consumptie.

Bij het eerste punt adviseert de Raad om als rijksoverheid in gesprek te gaan met de provincies over een effectieve inzet van instrumenten. Daaronder vallen ook de middelen van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). POP middelen kunnen bijdragen aan het regionaal oplossen van de milieu- en gezondheidsproblemen.