POP3 draagt bij aan Toekomstvisie gewasbescherming

Het ministerie van LNV heeft half april 2019 de 'Toekomstvisie gewasbescherming 2030' uitgebracht. De kern hiervan is: streven naar minder gewasbeschermingsmiddelen, weerbaardere planten en weerbaarder teeltsystemen.

Gewasbeschermingsmiddelen zijn soms nodig, maar de afhankelijkheid hiervan zorgt voor een grote kwetsbaarheid van het huidige systeem. Deze visie vormt een stip op de horizon voor 2030. Na de zomer verschijnt een uitvoeringsprogramma.

In POP3 zijn al veel projecten in uitvoering die elk op hun manier bijdragen aan het realiseren van de visie. Enkele worden in dit bericht genoemd. Ook is overzicht met meer projecten op het gebied van plantgezondheid bijgevoegd.

Samenwerking met de natuur

Niet de gewasbeschermingsmiddelen moeten centraal staan als het over gewasbescherming gaat, maar juist weerbare planten. Landbouw en natuur moeten sterker verbonden zijn met elkaar.

Nieuwe technologieën en een sterkere samenwerking met de natuur moeten er onder meer toe leiden dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Wanneer in 2030 deze middelen nog gebruikt worden, mag dit alleen volgens de principes van de geïntegreerde gewasbescherming en vrijwel zonder emissies naar het milieu en nagenoeg zonder residuen.

Zoektocht naar alternatieven

In de visie wordt aangegeven dat het belangrijk is om nu al extra in te zetten op het zoeken naar alternatieven voor het huidige middelenpakket. Daar zal de veredeling een grote plaats bij innemen, maar dat geldt eveneens voor precisielandbouw.

De ambitie is dat Nederland toonaangevend wordt op het gebied van duurzame gewasbescherming en daarnaast moet dit een business model zijn waarmee Nederlandse telers en partijen zich op de internationale markt onderscheiden.

POP3-projecten plantgezondheid: ontwikkelen van innovaties

Met POP3 worden al vele projecten uitgevoerd die een zoektocht zijn gestart naar alternatieven. Hieronder staan enkele projecten en in het overzicht 'POP3-projecten en plantgezondheid' zijn er meer te bekijken.

De Avebe is bezig met het project Investeren in Duurzame Aardappelrassen (IDA). Met behulp van DNA-diagnosetechnieken kunnen gerichter nieuwe rassen ontwikkeld worden met o.a. een hoge mate van resistentie tegen belangrijke ziektes zoals aardappelmoeheid, wratziekte en Phytophthora.

Project Selectieve aanpak Phytophthora Pootgoed

Dit project gaat over de bestrijding van Phytophthora door gecombineerde aanpak van looftrekken en wortelsnijden. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om het door Phytophthora aangetast bladweefsel te doden door kortstondige blootstelling aan infrarood straling en hete lucht.

Project Automatisch wieden praktijkrijp

Hier draait het om de ontwikkeling en verfijning van een precisie wiedmachine tot een apparaat dat voor allerlei toepassingen in de praktijk geschikt is. Dat omvat het realiseren van gewasherkenning en het multi-inzetbaar maken voor verschillende gewassen.

Project Next Level Sierteeltveredeling:

Door dit project wordt de ontwikkeling van duurzame weerbare sierteeltgewassen versneld. Voor drie veel voorkomende pathogenen worden betrouwbare biotoetsen ontwikkeld. Door de resistentie in bloemen en planten hoeven minder gewasbeschermingsmiddelen te worden ingezet.

POP3-projecten plantgezondheid: verspreiden van innovaties

Het plattelandsontwikkelingsprogramma besteedt ook aandacht aan de plantgezondheid en dan met name het verspreiden van de innovaties. Hieronder een aantal POP3-projecten.

Project Veenkoloniale Aardappel Moeheid precies in beeld

Dit project gaat over het werken aan het beheersbaar houden van aardappelmoeheid door praktische kennisoverdracht en demonstratie van innovatieve en bruikbare systemen.

Project Bieten Monitor Brabant

Erfbetreders/adviseurs zijn een belangrijke schakel voor de diagnose en het advies in de bietenteelt. Zij helpen om de inzet van gewasbeschermingsmiddelen te optimaliseren.

Project Duurzaam Fruittelen in Utrecht

Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en van fossiele brandstoffen in de fruitteelt kan omlaag. Ondernemers worden getoond dat investeren in maatregelen die bijdragen aan duurzame productie op de langere termijn worden terugverdiend.

Meer info

Meer informatie over de POP3 projecten plantgezondheid is te vinden op de kaart met Innovatieprojecten op Netwerk Platteland. Vink bij Thema 'gewasbescherming' aan om meer informatie over de genoemde projecten te verkrijgen.