Veertiende NRN-meeting in teken van LEADER en netwerken

Wijnkelder Budureasca produceert 3 miljoen liter wijn per jaar. Het dagverblijf St. Stelian biedt zorg voor en na school aan 30 kinderen uit kansarme (Roma-)gezinnen.

Beide Roemeense projecten zijn succesvol, mede dankzij de plattelandsontwikkelingssubsidie die zij ontvingen. De deelnemers aan de veertiende National Rural Network meeting (een bijeenkomst van het Europese plattelandsnetwerk) brachten een bezoek aan deze POP-projecten. De dag erna volgde een inhoudelijk deel met werksessies en natuurlijk tijd voor netwerken.

Doel veertiende NRN-meeting

De veertiende NRN-meeting, waarbij ongeveer 50 afgevaardigden van de lidstaten aanwezig waren, vond plaats in de Roemeense hoofdstad Boekarest op 11 en 12 juni. Op de eerste dag maakten de deelnemers een busreis over het Roemeense platteland. Het doel was twee concrete resultaten te bekijken die gerealiseerd waren met Europees subsidiegeld.

Passend in het landschap

Wijnkelder Budureasca in het gebied Dealu Mare is gefinancierd door POP2. De investeringen bedroegen rond de 4 miljoen euro. Het project is in de lente van 2013 afgerond. Nu staat er een modern gebouw van 5.300 m2, een van de nieuwste en grootste wijnkelders van Roemenië.

De kelder is aan drie zijden ingegraven, waardoor hij opgaat in het landschap en de temperatuur goed kan beheersen. De kelder biedt productie- en opslagruimte voor 3 miljoen liter wijn per jaar.

Hartverwarmend

Het tweede project dat de deelnemers bezochten was het dagverblijf St. Stelian. Het is een goed voorbeeld van een bottom-up werkwijze. Priester Radu Manuel Mihail en zijn vrouw coördineren het project. Zelf hebben zij drie kinderen. Maar eens in het jaar gaan zij als gezin samen met de 30 kinderen van St. Stelian met een bus naar de bergen.

“We zijn dan als één heel grote familie,” gaf de priester aan. Het dagverblijf verzorgt een grote sociale rol voor het gebied. Toen Mihail erachter kwam dat veel families geen wasmachine hadden en te weinig geld voor zeep, maakte hij op het terrein van het verblijf een wasgelegenheid. “Wij willen graag schoon van binnen zijn, én van buiten.”

Op het terrein staan ook kersenbomen en scharrelen kippen. De ouders en kinderen verzorgen samen de dieren en plukken de vruchten. Hierdoor zijn de ouders sterk met het dagverblijf en hun kinderen verbonden.

Begunstigde project

De begunstigde van het project is de niet-overheidsinstelling The Joy of Help Foundation Urlati Branch, opgericht in 2012. Zij ontving LEADER-subsidie uit POP3. In totaal werd ruim 96 duizend euro subsidie geïnvesteerd.

Samenwerking NSU en LAG's

Terwijl de zon buiten brandde, stortten de deelnemers zich op deze tweede dag in het Ramada Majestic Hotel op de inhoud. Op het programma stond onder meer een paneldiscussie over hoe de National Support Units (NSU) die de plattelandsnetwerken ondersteunen in verbinding staan met de Local Action Groups (LAG’s) binnen het thema LEADER. De afgevaardigden van Schotland, Polen, Roemenië en Nederland werden hierover geïnterviewd. Wat werkt wel en wat niet?

Meer begrip voor elkaars uitgangspunten

De Poolse NSU organiseert brede gesprekken met zowel de LAG, de LEADER-coördinator, de beheersautoriteit en het betaalorgaan. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaars uitgangspunten. Nederland organiseert minstens vier keer per jaar een overleg voor LEADER-coördinatoren. Deze worden goed gewaardeerd, omdat er kennis uitgewisseld wordt op inhoudelijk gebied en over de praktische aanpak.

Ook organiseert de Nederlandse NSU komende september samen met andere partijen een LEADER-dag voor betrokkenen en stakeholders om kennis en ervaringen te delen. In Schotland staat de NSU in direct contact met de LAG’s, terwijl dat in Nederland voornamelijk via de LEADER-coördinatoren verloopt.

Op de vraag wat de nationale NRN’s van de Europese NRN verwachtten, werd het idee geopperd om vanuit het ENRD Contactpoint een Europese LEADER-dag in te stellen, georganiseerd per lidstaat. De EU LEADER-dag kan laten zien hoe groot het aantal betrokkenen is.

Pac Man

Bij een volgende sessie was het de bedoeling een concreet voorstel te doen voor een goede samenwerking. De uitkomsten van de verschillende tafels werden op creatieve wijze gepresenteerd. In de sessie die Nederland bijwoonde, werd de workshop PAC MAN als idee geboren. Dat staat voor: Paying Agency Cluster, Managing Authority en Networks.

De Finse NSU organiseert in november in Helsinki een tweedaagse voor de Europese betaalorganen. Een van de thema’s is: ‘Hoe kunnen de betaalorganen meer gebruikmaken van de nationale plattelandsnetwerken/NSU’s?’ De workshop PAC MAN wordt tijdens die tweedaagse gegeven. In PAC MAN wordt uitgediept wordt hoe de verschillende organisaties elkaar kunnen versterken door beter samen te werken.

Naast het bespreken van inhoudelijke thema’s was er volop gelegenheid voor netwerken tijdens de lunch en het netwerkdiner. Benieuwd naar de presentaties op deze veertiende NRN meeting? Kijk dan op de website van het ENRD Contact Point