Even voorstellen: nieuwe medewerkers bij de Regieorganisatie GLB
Regieorganisatie GLB is een nieuwe programmadirectie van het Rijk en de provincies en stuurt onder de paraplu van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het Nationaal Strategisch Plan (NSP) aan. Sinds de start op 1 januari 2023, is de organisatie flink gegroeid. Met deze rubriek stellen wij onze nieuwe medewerkers voor.
Renske Dortland
Ik ben Renske Dortland, getrouwd met Gerrit, en woon in Oldenzaal, ook wel de glimlach van Twente genoemd. Samen hebben we 3 kinderen, Dirk, Jan en Jitske. De jongens wonen op kamers en onze dochter woont (gelukkig) sowieso nog een jaartje thuis.
In mijn vrije tijd houd ik van wandelen in de bossen, fietsen, tuinieren en lees ik graag spannende thrillers. Twee jaar geleden heb ik een opleiding tuinarchitectuur en plantenkennis afgerond en af en toe maak ik een tuinontwerp, waarvan ik het beplantingsplan het meest leuke onderdeel vind.
Vanaf 1 mei werk ik bij de Regieorganisatie GLB als adviseur Netwerk. Denk daarbij aan het bouwen en onderhouden van netwerken die voor het NSP van belang zijn, zowel in Nederland, maar ook in Europees verband. Ik heb een ondersteunende rol in LEADER; een onderdeel van het NSP dat samenwerking en innovatie in de regio van onderop stimuleert en daarmee bijdraagt aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland.
Ik heb Tuinbouw gestudeerd aan de HAS en vervolgens middels een ‘doorstroomprogramma’ Plantenveredeling en gewasbescherming in Wageningen. Ik heb de afgelopen 20 jaar bij waterschap Vechtstromen gewerkt en heb daardoor al te maken gehad met bepaalde onderdelen van het GLB. Denk aan de veelbesproken bufferstroken/ teeltvrije zones langs waterlopen, die een voorwaarde voor de inkomenssteun zijn. En de mogelijkheden die GLB biedt voor bijvoorbeeld de aanleg van peilgestuurde drainage en boerenstuwtjes, zodat water langer kan worden vastgehouden.
Mijn ervaring tot nu toe is dat we met een enthousiaste club mensen, met veel kennis, sturing en uitvoering geven aan het NSP. Ik ga graag vanuit mijn netwerkrol de verbinding aan met onze stakeholders en daarmee hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een gezonde toekomstbestendige landbouw en een leefbaar platteland.
Hoop jullie op de Werkplaats Netwerk Platteland op 30 november te ontmoeten in Kamerik!
Willem van den Akker
Ondanks dat ik scheikunde gestudeerd heb aan de Universiteit Utrecht, heb ik bijna heel mijn carrière in de (moleculaire en cellulaire) biologie gewerkt. Ik voel mij geen chemicus, maar een heuse bioloog!
Ik heb bijna 10 jaar in Duitsland wetenschappelijk onderzoek gedaan. Allereerst in Tübingen (Zuid- Duitsland) voor mijn promotieonderzoek in de microbiologie aan een Max Planck Instituut. Na mijn promotie heb ik bij de Universiteit Utrecht en het bekende Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie in Utrecht gewerkt. Zeven jaar later ben ik met mijn vrouw en twee fantastische zoons, voor 5 jaar Göttingen in midden Duitsland verhuisd. Hier wederom verbonden aan een Max Planck Instituut waar ik wetenschappelijk onderzoek gedaan heb naar de embryonale hersenontwikkeling van muizen. Terug in Nederland heb ik mij beziggehouden met onder ander stamcelonderzoek, genetica en bio-informatica (Radboud UMC en Radboud Universiteit, Nijmegen). Tot eind vorig jaar was ik als wetenschapper verbonden aan het RIVM waar ik bij de nieuw opgerichte Corona-afdeling werkte aan de coronavarianten, virusverspreiding en enkele andere respiratoire virussen. Sinds mei werk ik bij de Regieorganisatie GLB.
Mijn rol binnen de Regieorganisatie GLB is met name gelegen bij de onderwerpen Monitoring en Evaluatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB 2023-2027). Hierbinnen wordt ook duidelijk aandacht besteed aan de ‘impact’ van de verschillende programmaonderdelen op het gebied van onder andere biodiversiteit, klimaat, bestrijdingsmiddelenreductie en oppervlaktewater kwaliteit. Mijn wetenschappelijke kennis en ervaring kan ik op deze onderwerpen goed inzetten.
Van jongs af aan heb ik een sterke interesse in de veldbiologie gehad, waarbij speciaal planten en insecten mijn interesse hadden. Nog regelmatig ga ik met (korst-)mos specialisten op excursie om naar bijzondere soorten te zoeken. Verder ben ik een avond per week in een archeologisch depot in Nijmegen te vinden, waar ik samen met andere amateurarcheologen vondsten uit met name de prehistorie en romeinse periode uitzoek en beschrijf.
Werken op de Regieorganisatie GLB lijkt wellicht ver af te staan van mijn vorige professionele posities. Toch zijn er vele lijntjes te trekken, waarbij met name mijn sterke interesse in de natuur een hele belangrijke is. Door een dag per week op het Ministerie van LNV in Den Haag te werken kom ik ook meer in contact met de beleidsmatige en politieke kanten van het landbouwbeleid. Weer een extra dimensie. Het onderwerp landbouw is heel complex, maar met zo’n sterk gemotiveerde groep als bij de Regieorganisatie in Utrecht, is het een voorrecht om een steentje bij te dragen.