“Tijdens Werkplaatsen hoor je verhalen uit de agrarische sector vanuit verschillende perspectieven.”

Jeffrey Eijsvogels is werkzaam bij Dirksen Management Support. Dirksen Management Support maakt veehouders bewust van wat ze doen en hoe ze zich kunnen verbeteren bij de verschillende onderdelen van hun bedrijf. Op 30 mei bezocht Jeffrey de derde Werkplaats Netwerk Platteland. Deze Werkplaats had als thema ‘Groenblauwe diensten als potentieel verdienmodel voor boer en natuur’. Het bezoek aan deze Werkplaats leverde hem behalve (Permanente Educatie) PE-punten ook nog mooie inzichten op.

Jeffrey: “Ik heb affiniteit met het thema ‘Groenblauwe diensten als potentieel verdienmodel voor boer en natuur’ vanwege de vraag hoe dit in de praktijk vertaald zou kunnen worden. 

Ik vond het zeer interessant om de paneldiscussie bij te wonen en de vragen vanuit verschillende perspectieven te horen. Daarnaast vond ik de excursie naar de proefboerderij in Valthermond interessant, omdat het verhaal uit de praktijk naar voren kwam en tegen welke “problemen” zij aanlopen.”

Eyeopeners

“Het was mooi om het verhaal van de bedrijfsleider van deze proefboerderij aan te horen; wat er goed ging en waar verbetering in zat. Momenteel namen de kruiden in de kruidenrijke akkerranden af, omdat grassen de kruiden domineren, maar niemand had een antwoord op zijn vraag “Hoe kan ik ervoor zorgen dat de kruiden in de rand blijven staan, zonder dat ik hoef door te zaaien?” Er is dus nog niet overal een antwoord op. Maar ook het spreken en aanhoren van verhalen van mede deelnemers tijdens de lunchwandeling met een GLB-expert vormde echt een eyeopener.”

Verbinding met de praktijk

“Volgens Jeffrey zit de grootste kracht van het bijwonen van Werkplaatsen in de veelzijdigheid aan perspectieven: “Door het deelnemen aan deze Werkplaatsen hoor je de verhalen uit de sector vanuit verschillende perspectieven. Daarbij is het ook belangrijk om het betreffende onderwerp vanuit de praktijk te kunnen horen en hoe dat verloopt in de praktijk.”

Permanente Educatie punten van de vereniging agrarisch bedrijfsadviseurs

De vereniging agrarisch bedrijfsadviseurs (vab) streeft naar een zo’n hoogwaardig mogelijk adviesbasis. Dat betekent dat er continue gewerkt wordt aan het opdoen van kennis & vaardigheden om de kwaliteit van de 600 aangesloten adviseurs zo hoog mogelijk te maken.

Hiervoor is een systeem van PE-punten (Permanente Educatie) ingericht. Het streven is dat ieder lid over de afgelopen vier jaar gemiddeld twintig PE-punten per jaar behaald, bij voorkeur verdeeld in vakinhoudelijke (kennis-) en adviesvaardigheidspunten.

Organisaties die relevante, bij de aandachtsgebieden passende, inhoud bieden kunnen zicht door de vab laten accrediteren.  Zo zijn de werkplaatsen van het netwerkplatteland geaccrediteerd, met ditmaal een puntentoekenning van 5 PE.