“Werkplaatsen zijn dagen met veel potentie tot nieuwe samenwerking.”

Op 30 mei organiseerde het Netwerk Platteland de derde Werkplaats Netwerk Platteland. Deze had als thema ‘Groenblauwe diensten als potentieel verdienmodel voor boer en natuur’. Dirksen Management Support was met een aantal mensen vertegenwoordigd. We spraken Kim Hahn en Hans Dirksen over hun ervaringen en de Permanente Educatie punten van de vereniging agrarisch bedrijfsadviseurs die verbonden zijn aan de werkplaatsen van het Netwerk Platteland. Kim is projectmanager en onafhankelijk coach transitie duurzame landbouw voor melkveebedrijven. Hans is directeur van Dirksen Management Support. Zij bezochten de Werkplaats en delen hun positieve ervaringen.

Kim: “Onze kennis van KPI’s en de kringloopwijzer kunnen van groot belang zijn bij het gebruik van een verdienmodel aan de hand van groenblauwe diensten. Mijn voornaamste drijfveer om deze Werkplaats te bezoeken was netwerken. Het feit dat ik hier Permanent Education (PE, zie kader) punten voor krijg helpt wel mee, maar dit was niet dé reden om deel te nemen. De Werkplaats is in mijn optiek namelijk vooral een leuke netwerkdag met veel potentie tot nieuwe samenwerking.”

Hans voegt daaraan toe: “Wij van DMS begeleiden/coachen al ruim dertig jaar melkveehouders in studiegroepen en sinds 2020 toen de SABE regeling kwam, ook individueel. Zo begeleiden we melkveehouders op het vlak van alle veranderingen in de toenmalige melkquotering tot 1 april 2015, vanaf de start van MINAS met de mestwetgeving en allerhande onderwerpen die op een melkveehouderijbedrijf voorkomen. Door de SABE/GLB kunnen we de melkveehouder nog beter meenemen in de transitie naar een bedrijfssysteem waarbij alle processen nog beter in balans komen. Dit leidt tot een blije aarde, blije dieren en vooral blije boeren.”

Bruikbare kennis

Kim volgde twee werkbanken tijdens de Werkplaats. De eerste werkbank die zij volgde ging over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2028-2034. Kim: Een nuttige werkbank; we zijn nog steeds aan het leren en evalueren. Het GLB blijft een proces waarbij we steeds verder hopen te ontwikkelen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Voor mijn gevoel zitten we nog teveel in het proces en lijkt het erop dat de uitvoering een beetje achter de feiten aanloopt. Maar het initiatief van actie is goed.

Daarnaast volgde Kim een werkbank “Hoe verbind je natuurinclusieve landbouw, biodiversiteit en een goed agrarisch verdienmodel aan elkaar’? Kim: “Een mooi initiatief en leuk om dit verder uit te werken. Wie weet mogelijkheden voor melkveehouders in mijn eigen kring. Vooral het gebruik van aandelen in het toepassen van groenblauwe diensten voor natuurinclusieve landbouw vond ik heel interessant.”

Wensen voor de toekomst

Kim is enthousiast dat er ook in de toekomst Werkplaatsen plaatsvinden: “Het biedt mensen veel kansen om te netwerken en samenwerkmogelijkheden te zien. Hopelijk leidt dit tot nieuwe pilots en een doorontwikkeling van mogelijkheden voor de landbouw. Samen komen we steeds dat stapje verder.” Hans voegt daaraan toe: “ Ik vind dat we moeten proberen om de dingen, die met elkaar besproken zijn op deze dag, iets sneller te implementeren in een pilot of iets dergelijks. Voor mijn gevoel hebben we dus al drie keer leuk met elkaar in een gemêleerd gezelschap gebrainstormd. Voor mij als coach, die dagelijks in de praktijk bij melkveehouders aan tafel zit, mag de schop nu wel een keer in de grond.”