De Europese Commissie zoekt experts voor Focusgroepen. Meld je aan!

Op dit moment staat bij het Europese CAP (GLB) Netwerk een aantal oproepen open voor expert deelname aan zogenaamde ‘Focusgroepen’. Je kan je voor 16 september 2024 aanmelden als expert voor de EU GLB Netwerk Focusgroepen.

‘Focusgroepen’ zijn tijdelijke groepen van 20 deskundigen uit de Europese lidstaten, die kennis en ervaring delen gericht op een specifiek onderwerp. Elke groep onderzoekt praktische, innovatieve oplossingen voor problemen of kansen in de landbouw. De groep bestaat uit boeren, bosbeheerders, adviseurs, wetenschappers en andere betrokkenen.

Thema's van de Focusgroepen

De oproep richt zich op drie thema's die het werk van eerdere Focusgroepen aanvullen:

1. Focusgroep 53: Productie van eiwitgewassen onder klimaatverandering

Hoe kan de Europese zelfvoorziening in plantaardige eiwitten worden verhoogd door duurzame productie te integreren in verschillende waardeketens en regio's, met oog op klimaatverandering?

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 20-21 november 2024.

2. Focusgroep 54: Lokale meerjarige plantgenetische hulpbronnen in het licht van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies

Hoe kunnen de instandhouding en het gebruik van lokale, onderbenutte variëteiten van meerjarige gewassen aantrekkelijk en winstgevend worden gemaakt voor boeren en zo bijdragen aan biodiversiteitsvriendelijke duurzame landbouw onder klimaatverandering?

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 27-28 november 2024.

3. Focusgroep 55: Alternatieve oplossingen voor differentiatie van veehouderijproducten

Welke benaderingen zijn er om veehouderijproducten te differentiëren voor meer marktdiversificatie en nieuwe businessmodellen?

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 20-21 november 2024.

Aanmelding als expert

De Focusgroepen starten in oktober 2024 en presenteren hun resultaten en aanbevelingen in september 2025. Deelnemers moeten beschikbaar zijn om deel te nemen aan de eerste bijeenkomsten op de hierboven vermelde data. Je reis-en verblijfskosten worden doorgaans vergoed, lees de voorwaarden. De voertaal is Engels. De geselecteerde experts ontvangen voor 4 oktober meer informatie.

Lees de volledige oproep (pdf) en meld je aan via deze link in de oproeptekst voor 16 september. Bekijk ook de bestaande Focusgroepen en hun resultaten hier

Voor ondersteuning of uitleg kun je contact opnemen met Netwerk Platteland: Jeroen Nagel via j.p.nagel@roglb.nl.