“Het is belangrijk dat we niet vervallen in polarisatie, zelfs wanneer er verschillende meningen zijn.”

Op 15 november vindt de vierde Werkplaats Netwerk Platteland plaats. Het thema van deze Werkplaats is Verbonden en veerkrachtige landbouw. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) speelt een cruciale rol in het ondersteunen van landbouwers om veerkrachtig en toekomstbestendig te blijven. Tijdens de Werkplaats kunnen producenten, consumenten, onderwijs, overheid onderzoekers en andere actoren op het gebied van landbouw met elkaar het gesprek aangaan. Wat kunnen de ketenpartijen van elkaar leren? En hoe dragen de verschillende perspectieven bij aan het opbouwen van een verbonden veerkrachtige landbouw? Maria Geuze is lid van het kernteam dat de Werkplaats voorbereidt. Als directeur van het Slow Food Youth Network (SFYN) heeft Maria affiniteit met het thema. Maria vertelt over de mooie kansen die de Werkplaats biedt.   

Maria: “Bij SFYN zetten we ons dagelijks in voor het versterken van verbondenheid en veerkracht binnen de landbouw. De kernwaarden van SFYN richten zich op een verbonden voedselketen, waarin alle perspectieven ertoe doen, met als doel duurzaam, eerlijk en gezond eten voor iedereen."

Kennis benutten

“Mijn rol tijdens de Werkplaats richt zich sterk op het overzien van het geheel en ervoor zorgen dat de Werkplaats een plek wordt waar mensen niet alleen nieuwe inzichten opdoen, maar zich ook meer verbonden voelen.” Maria ziet het als haar taak om vanuit haar positie bij SFYN, oog te hebben voor zowel de kleine details als het grotere geheel, en hoe deze bijdragen aan een succesvolle bijeenkomst. “De kennis en ervaring die ik inbreng, liggen vooral op het gebied van het faciliteren van verbinding, met name wanneer er moeilijke dialogen gevoerd moeten worden. Bij SFYN hebben we veel ervaring in het creëren van een omgeving waarin verschillende perspectieven samenkomen, en ik zet deze vaardigheden graag in om van deze Werkplaats een waardevolle ervaring te maken.”

Verschillende perspectieven samenbrengen

“Deze Werkplaats biedt mooie kansen om verschillende perspectieven en mensen, die op het eerste gezicht misschien niet direct voelen dat ze raakvlakken hebben, dichter bij elkaar te brengen. Het is een kans voor deelnemers om in te zien dat, ondanks de verschillen, iedereen binnen het voedselsysteem en op het agrarisch bedrijf handelt vanuit vergelijkbare fundamentele waarden. Door dit te erkennen, kunnen we elkaar beter begrijpen en samenwerken aan een verbonden veerkrachtige toekomst.”

Polarisatie tegengaan

“Het is belangrijk om juist op dit moment aandacht te besteden aan dit thema omdat de media en politiek ons vaak het beeld geeft dat, zeker als het gaat om de toekomst van de landbouw, er alleen maar tegenstellingen zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Ik geloof dat er veel meer gemeenschappelijke grond is dan wat vaak wordt getoond. Het is belangrijk dat we niet vervallen in polarisatie, zelfs wanneer er verschillende meningen zijn. We moeten juist inzetten op het beter begrijpen van elkaar en van de drijfveren van anderen. Uiteindelijk is het doel dat we dichter bij elkaar komen. Dit thema is nu relevanter dan ooit; het draait om wederzijds begrip en samenwerking. En dat is essentieel voor de toekomst van de landbouw.”

De hele keten betrekken

“Wat betreft de stakeholders hoop ik natuurlijk dat er veel jonge mensen aanwezig zullen zijn, zoals jonge boeren, jonge ondernemers en jonge beleidsmedewerkers. Tegelijkertijd is de intergenerationele verbinding ook ontzettend belangrijk, dus een gevarieerde opkomst zou ideaal zijn. Het zou daarnaast waardevol zijn als we stakeholders uit de hele keten kunnen betrekken, bijvoorbeeld supermarkten en de verwerkende industrie. Zo kunnen we een breder perspectief creëren.” 

Nieuwe inzichten opdoen

Op de vraag wat Maria zelf op te halen tijdens de Werkplaats antwoordt zij: “Ik hoop zelf ook tijdens deze Werkplaats weer nieuwe inzichten op te doen. Ik vind het belangrijk om mezelf continu uit te dagen en mijn eigen standpunten te blijven bevragen. Deze Werkplaats biedt een mooie gelegenheid om dat te doen, en ik kijk ernaar uit om te leren van de perspectieven en ervaringen van andere deelnemers.”