Minimaal 1.000 boeren met regeneratieve landbouw hun bedrijf laten verrijken
Tijdens de Werkplaats Verbonden veerkrachtige landbouw, de toekomst van de boer kan je veel verschillende werkbanken gerelateerd aan dit thema volgen. Zo verzorgen de vertegenwoordigers van Groeifondsproject Re-Ge-NL Ingrid van Huizen van RUG Campus Fryslân en Alfons Beltman van Wageningen Economic Research de werkbank Meer veerkracht voor boer bodem en business met regeneratieve landbouw. Ze doen dit samen met melkveehouder Jaring Brunia. Het doel: "We willen minimaal 1.000 boeren helpen verkennen hoe regeneratieve landbouw hun bedrijf kan verrijken.”
Regeneratieve landbouw
“Ik werk nu voor de Rijksuniversiteit Groningen bij het Centrum voor Duurzame Landbouw Transitie. Dat centrum wil de brugfunctie invullen tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk. Wij managen twee onderdelen binnen een heel groot Re-Ge-NL-programma”, begint werkbankbegeleider Ingrid van Huizen.
Re-Ge-NL richt zich op de overgang van het huidige landbouwsysteem naar een regeneratief landbouwsysteem. Regeneratieve landbouw is een manier van landbouw die voedselproductie combineert met natuurherstel. Re-Ge-NL ontwikkelt samen met Nederlandse boeren een toekomstbestendige landbouwsector waarbij landbouw samengaat met bodemverbetering, herstel van bodemleven en natuur. Daarnaast biedt het ook een goed verdienmodel voor boeren.
Duizend boeren
Het programmaonderdeel waar Ingrid en collega-onderzoeker Alfons Beltman tijdens de werkbank naar zullen kijken is het boerenperspectief van programmalijn 2 Transitiepaden: bestaande en nieuwe innovaties worden toegepast in de overgang van 1.000 boeren. “We willen zorgen dat minimaal 1.000 boeren ook echt een concreet bedrijfsontwikkelplan kunnen maken en regeneratief kunnen boeren.”
Praktijkvoorbeelden
Tijdens de werkbank sluit ook Jaring Brunia aan. Jaring is naast veehouder ook regeneratief coach en ondernemerscoach. “Hij is een van de begeleiders die agrariërs helpt bij het opstellen van het ontwikkelingsplan. Hij vertelt over zijn werkzaamheden. Alfons en ik laten een aantal praktijkvoorbeelden zien, en vertellen heel concreet hoe wij als sparringspartner van de boer functioneren. Het zal deels informatief zijn, maar we hopen ook tijdens de werkbank met de deelnemers in gesprek te gaan en feedback te horen. Daarnaast zijn we altijd geïnteresseerd in koppelkansen met andere initiatieven, die verkennen we graag.”
Wil je de workshop Meer veerkracht voor boer bodem en business met regeneratieve landbouw – Vanuit het project Re-Ge-Nl kunnen minimaal 1.000 boeren in Nederland begeleid verkennen en uitproberen hoe regeneratieve landbouw hun bedrijf kan verrijken. bijwonen? Meld je nu aan voor de Werkplaats op 15 november via deze link.