Openstelling SABE projectsubsidies: samen leren over duurzame landbouw

Sinds januari 2023 is de Subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (SABE) een Europese regeling in het kader van het nieuwe Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid 2023-2027.

Het doel van de SABE is het ondersteunen van landbouwondernemers die (individueel of samen) hun kennis over verduurzaming van de bedrijfsvoering willen vergroten. De SABE doet dit door het aanbieden van onafhankelijk bedrijfsadvies op maat, educatie in de vorm van cursussen en opleidingen voor agrarische ondernemers en bedrijfsadviseurs en subsidies voor groepsgewijze kennisdeling in de vorm van praktijkleernetwerken en demonstratiebedrijven. Zo maakt de SABE regeling het gemakkelijker voor landbouwondernemers om de meest actuele inzichten te verkrijgen over mogelijke aanpassingen in hun bedrijfsvoering en faciliteert op deze manier een volgende stap naar klimaatbestendig ondernemen. 

De regeling wordt 2 keer per jaar opengesteld; één keer voor het aanvragen van advies-, cursus- en opleidingsvouchers en één keer voor de projectsubsidies.

De eerstvolgende openstelling loopt van 3 oktober en met 14 november 2024 en betreft de projectsubsidies. Gedurende deze periode kan via het RVO loket een subsidieaanvraag worden gedaan voor een kennisproject (voorheen praktijkleernetwerk) of een demonstratiebedrijf. Dit jaar is er zowel voor de kennisprojecten als de demonstratiebedrijven 2,1 miljoen beschikbaar.

Meer informatie over het aanvragen van projectsubsidies is te vinden op de website van RVO. Hier staan ook de voorwaarden en benodigde formulieren:

GLB-projectsubsidie kennisprojecten

Kennisprojecten bestaan uit groepen landbouwers met een gemeenschappelijke kennisbehoefte die samenwerken aan een specifieke opgave waarbij de focus ligt op bescherming van natuur, milieu en klimaat. Veelal gebeurt dit binnen een specifiek gebied of regio.

Doel is het uitwisselen van kennis en verspreiding van informatie. Dit kan onder meer plaatsvinden in de vorm van trainingen, workshops, coaching, voorlichtings- en demonstratie-activiteiten.

De aanvrager van de subsidie is een onderneming die de kennisoverdracht gaat verzorgen. Dit mag GÉÉN landbouwer zijn.

GLB-projectsubsidie demonstratieprojecten

Demonstratiebedrijven zijn agrarische ondernemingen die al grotendeels een omschakeling naar duurzame landbouw hebben doorgemaakt en die voor collega- agrariërs (en toekomstige ondernemers) als inspirerend praktijkvoorbeeld willen dienen. Doel is hier dat boeren leren van elkaar en elkaar inspireren door het delen van kennis en ervaring en het geven van voorlichting. Een aanvraag voor een demonstratieproject kan worden gedaan door een individuele landbouwer, een landbouwer namens maximaal 2 andere landbouwers of een onderneming die als penvoerder een aanvraag doet voor maximaal 3 landbouwers.

Informatie over de gesubsidieerde projecten wordt gepubliceerd op Groen Kennisnet. Voor praktijkvoorbeelden zie: Projecten - Groen Kennisnet

Mocht je vragen hebben over de openstelling en de aanvraagprocedure, dan kan je terecht bij RVO Klantcontactcentrum.