Regieorganisatie GLB op werkbezoek bij het project Utrecht Food Freedom

Op donderdag 19 december was de Regieorganisatie GLB op werkbezoek bij het project Utrecht Food Freedom dat een POP-subsidie kreeg in de POP3 periode. Aan het woord was Mark Frederiks van AMPED die ook de werkbank Cities Leading Food Production verzorgde tijdens de Werkplaats Netwerk Platteland. Mark vertelt over het project Utrecht Food Freedom (UFF). UFF wil ‘het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie inzetten ter bevordering van een duurzame voedselcultuur in verstedelijkt gebied’.   

Uitdaging 

Mark: “Corona heeft ons laten zien dat we op een andere manier met voedsel moeten omgaan. Als gevolg hiervan hebben steden een dominantere positie ingenomen ten opzichte van de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Dezelfde conclusie werd getrokken na ontmoetingen in Parijs, Berlijn, Bangkok, Dubai, Bogota, Copenhagen, New York en Barcelona.”

“We zijn verbaasd over de overeenkomsten in het momentum, culturele waarden, verhalen en complementaire activiteiten in al deze regio's die een samenwerking tussen steden en landbouw mogelijk maken. Nederland is een van de wereldleiders in voedselproductie, maar deze positie staat zwaar onder druk. Er is nu een grote kans en urgentie dat Nederland zich ontwikkelt als gidsland op het gebied van nieuwe voedselsystemen, in combinatie met technologische innovaties.”

“Onze uitdaging is dat de voedseltransitie op dit moment op een kantelpunt staat en lokaal het nieuwe normaal aan het worden is. Intussen botsen systemen en moeten oude verhalen worden afgebouwd, terwijl nieuwe ontstaan en moeten worden opgeschaald.”

Belangrijkste vraag

Volgens Mark is de belangrijkste vraag: hoe herstellen, groeien en benutten we de derde pijler van de samenleving, de gemeenschap? “Markten, de tweede pijler, en de staat, de eerste pijler, blijven onmisbaar, maar alleen “als de drie pijlers van de samenleving op de juiste manier in balans zijn, heeft de samenleving de beste kans om voor haar mensen te zorgen”, in het bijzonder degenen die het onderspit delven door de effecten van handel en technologie. Onze uitdaging is om beide werelden samen te brengen, om een brug tussen hen te bouwen en het proces van co-creatie te vergemakkelijken om de brug over te steken.”

Kennisdeling

Tijdens het werkbezoek kregen de medewerkers van de Regieorganisatie in het Fort ’t Hemeltje in Houten meer inzicht in dit korte ketenproject en vele andere projecten zoals uiteindelijk het opzetten van robuuste regionale regeneratieve voedselsystemen rondom de steden Amsterdam en Utrecht. Mark noemt het: ‘De symbiose tussen stad en platteland.’ Deze komt tot stand door de ontwikkeling van lokale producten (zoals bijvoorbeeld Pride Juice) en de activatie van jongerennetwerken in de voedseltransitie.

Ook bespraken de medewerkers de rol van het GLB in het opstarten van dit soort initiatieven, en hoe de initiatieven na de subsidie verder kunnen bouwen aan hun eigen toekomst. Ook werd en er een link gelegd met AKIS, het Europees landbouw innovatie- en kennisnetwerk.

Enthousiasme  

Dieuwertje Cobben, adviseur GLB-NSP bij de Regieorganisatie: “Met enorm enthousiasme kregen we inspirerende verhalen te horen rondom korte ketens en voedselsystemen. Mooi om te horen hoe een LEADER subsidie uit de POP3 periode hieraan bijgedragen heeft, en samen na te denken hoe het GLB nóg beter ingezet zou kunnen worden. Als kers op de taart kregen we zelfs nog een rondleiding door het bijzondere Fort bij t’ Hemeltje.”