'Samenwerking integrale gebiedsontwikkeling is dé kans om lokale uitdagingen samen aan te gaan'

Ieder gebied in Nederland kent zijn eigen kansen en uitdagingen voor landbouw, milieu, biodiversiteit en hun potentiële bijdrage aan de klimaatopgaven. Daarom kent het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de regeling Samenwerking Integrale Gebiedsontwikkeling (SIG). Jan Rutten is GLB programma-adviseur. In zijn werk is Jan betrokken bij meerdere provincies. Zijn rol is het vertalen van beleid naar uitvoering door de mogelijkheden in het Nationaal Strategisch Plan (NSP), de nationale uitwerking van het Europese GLB, uit te werken in provinciale subsidieregelingen. Een van die subsidieregelingen is Samenwerking voor integrale gebiedsontwikkeling (SIG). Vanaf nu staat er een animatievideo over deze regeling online, waar Jan met onder andere medewerkers van de Regieorganisatie GLB aan werkte. Jan vertelt over het unieke karakter van SIG, de kracht van deze animatie en doet een oproep aan geïnteresseerden.

Jan: “Dit is een nieuwe subsidieregeling waarin een groot aantal individuele maatregelen, zoals we die kennen in het GLB, gecombineerd kunnen worden in een gezamenlijk gedragen gebiedsplan. De regeling biedt subsidie voor de voorbereiding en uitvoering van gebiedsplannen. Een gebiedsplan kan bijvoorbeeld bestaan uit investeringen voor het boerenerf op het gebied van klimaat, milieu en biodiversiteit. Daarnaast kan een gebiedsplan ook kennisoverdracht en innovatie bevatten of kavelruilplannen. Hoe integraler het plan in elkaar steekt, hoe hoger de kans op subsidie.”

Lokale uitdagingen

“Benut deze nieuwe subsidieregeling wanneer je als landbouwer te maken hebt met lokale uitdagingen op het gebied van klimaat, bodem, water, lucht en biodiversiteit in de omgeving waar je gevestigd bent en daarvoor samen met andere ondernemers en natuur- en landschapsorganisaties wil investeren in oplossingen. Deze regeling is de uitgelezen kans om samen meer te bereiken, in plaats van individueel tot oplossingen te komen. Vooral de ruimte voor kennisdeling en innovatie is interessant, omdat je naast de investeringen ook aandacht kunt besteden aan het uitwisselen van kennis en ervaring en nieuwe ontwikkelingen.”

Unieke regeling

Volgens Jan is deze regeling is uniek te noemen: “Voor het eerst in de geschiedenis van het GLB wordt het mogelijk om subsidies toe te kennen aan gebiedsgericht samenwerken, waarbij meerdere activiteiten tegelijkertijd kunnen worden gestimuleerd met subsidie. Een gebiedsinitiatief dat uitgaat van een gezamenlijk gevoeld probleem, waarvoor door betrokken gebiedspartijen gezamenlijk geïnvesteerd wordt in oplossingen voor deze problemen, komt in aanmerking voor subsidie.”

Brede doelgroep

“De animatie is een toegankelijke introductie, die in een notendop de regeling uitlegt. In twee en een halve minuut heb je daardoor een concreet beeld wat voor subsidieregeling dit is. Deze animatie is uitermate interessant voor landbouwers, gemeenten, grondeigenaren, waterschappen, agrarische collectieven en natuur- en landschapsorganisaties, die samen in een gebied met elkaar te maken hebben. En die tegen gezamenlijke problemen en uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu en biodiversiteit aanlopen.”

Oproep aan geïnteresseerden

Jan heeft een duidelijke boodschap voor iedereen die hierdoor geïnspireerd geraakt is: “Zoek binnen je provincie de contactpersoon op, die met de gebiedsgerichte aanpak in het landelijk gebied actief is. En bovendien breidt dat je netwerk uit. De komende tijd zullen we naar aanleiding van deze subsidieregelingen een aantal gebiedsplannen in het land in de uitvoering actief gaan volgen. Dat geeft een mooi inkijkje in de praktijk van deze regeling en dient hopelijk als bron van inspiratie. Blijf via de website van Netwerk Platteland op de hoogte van alle ontwikkelingen en houd ook de openstellingskalender in de gaten.”