Bijeenkomst EU CAP Network NSP in Brussel

Op 12 maart jl was er een bijeenkomst van het EU CAP Network. Alle ‘NSP-ers’ van de Europese landen komen dan bij elkaar om te praten over landbouwontwikkelingen algemeen en GLB NSP in het bijzonder. Dit keer stond de landbouwvisie van Eurocommissaris voor Landbouw en Voedselvoorziening, Christophe Hansen en de relatie met GLB centraal. “Aantrekkelijk, concurrerend, veerkrachtig, toekomstgericht en eerlijk” zijn de kernwoorden voor het nieuwe Europese landbouw- en voedselsysteem. Het volgt op de Strategic Dialogue on the future of EU agriculture. De Europese landbouwvisie vind je hier: Vision for Agriculture Food - European Commission

De aanwezigen gingen met elkaar in gesprek over wat het GLB nu al kan betekenen voor de visie. Er zijn vele ideeën langsgekomen, hier volgen twee voorbeelden. Interessant was dat veel landen het vraagstuk van jonge en nieuwe boeren kennen. Toegang tot land, financiering en kennis zijn issues die universeel blijken te zijn. Het GLB kan daar aantrekkelijke regelingen voor (door)ontwikkelen. Maar er is meer nodig dat buiten het GLB ligt. Om regelingen voor boeren aantrekkelijker te maken, is een goede vergoeding voor maatschappelijke diensten van belang. Dit wordt ook in de landbouwvisie erkend, de vraag is of de Europese Commissie hier in deze periode al stappen in wil zetten.

De landbouwvisie wordt verder ontwikkeld met stakeholders. Zo is er op 8 mei a.s. een grote oploop in Brussel met allerlei workshops. Het EU CAP Network is in de visie erkend als een belangrijk netwerk om verder mee te overleggen naast het Europees agrarisch jongerennetwerk en het nieuw opgerichte European Board on Agriculture and Food (EBAF) waarin boeren, voedselvoorzieningsketen en maatschappij zijn vertegenwoordigd. De volgende bijeenkomst van het EU CAP Network over de visie is op 3 juni a.s.

Kennisuitwisseling en innovatie in de landbouw: SoIKE-bijeenkomst EU CAP Network

Op 11 maart vond in Brussel de achtste bijeenkomst van de Subgroep voor Innovatie en Kennisuitwisseling (SoIKE) plaats, onderdeel van het EU CAP Network. Deze bijeenkomst bracht deskundigen en vertegenwoordigers uit heel Europa samen om te spreken over de rol van AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems) binnen het GLB en hoe kennis en innovatie beter kunnen worden benut in de landbouw.

Een belangrijk thema was hoe adviesdiensten, onderzoek en boeren nauwer kunnen samenwerken om innovatieve oplossingen breder toe te passen. Daarbij werd gekeken naar concrete voorbeelden uit verschillende lidstaten, zoals effectieve manieren om boeren toegang te geven tot nieuwe kennis en technologieën. Ook werd besproken hoe het EU CAP Network deze processen kan ondersteunen, onder andere via transnationale samenwerking tussen Operationele Groepen. Er werd gestemd op de verschillende aangedragen thema’s, waarvoor het EU CAP Network activiteiten kan gaan organiseren als input voor het volgende jaarlijkse werkprogramma (van juni tot juni).

De bijeenkomst sloot goed aan bij de bredere Europese discussies over de toekomst van de landbouw, waaronder de visie van Eurocommissaris Hansen op een concurrerende, veerkrachtige en toekomstbestendige sector.

Een thema dat ditmaal werd uitgelicht is stedelijke landbouw. Alle activiteiten uit het Horizon Europe programma werden kort toegelicht voor we op bezoek gingen bij een voorbeeld in de praktijk. De aquaponics farm van BIGH in Anderlegt: BIGH – De Brusselse aquaponics boerderij. SoIKE blijft een belangrijk platform om innovatie en kennisuitwisseling te stimuleren en zo bij te dragen aan de transitie van het Europese voedselsysteem.

Meer informatie over de bijeenkomst, inclusief presentaties en achtergronddocumenten, is te vinden op de website van het EU CAP Network Subgroup on Innovation and Knowledge Exchange (SoIKE) - 8th meeting | EU CAP Network

Nederlandse betrokkenheid bij het EU CAP Network

Het EU CAP Network speelt een belangrijke rol in de uitwisseling van kennis en ervaringen rondom de uitvoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Via specifieke subgroepen, thematische werkgroepen en Good Practice Workshops onder CAP Monitoring & Evaluatie, focusgroepen van EIP-Agri en themagroepen onder Implementatie worden kennis en inzichten verzameld en gedeeld op Europees niveau. Nederland neemt actief deel aan deze netwerken om samenwerking binnen het GLB te versterken. Regelmatig openen calls voor deelname aan thematische groepen en focusgroepen, waar Nederlandse experts en beleidsmakers kunnen bijdragen. Hierbij een terugblik op twee recente bijeenkomsten in Brussel.