‘Dit evenement geeft me veel inzicht in het denken en doen van jonge boeren'
Op dinsdag 11 maart kwamen zo’n 140 jonge boeren uit Noord-Nederland samen voor een avond in Drachten over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De Regieorganisatie GLB organiseerde dit evenement in samenwerking met de lokale Agrarisch Jongeren Kontacten (AJK’s), de noordelijke provincies (Drenthe, Fryslân en Groningen) en de Agro Agenda Noord-Nederland. Dieuwertje Cobben is adviseur bij de Regieorganisatie GLB. Dieuwertje vertelt over de kracht van dit evenement en het belang van de dialoog met jonge boeren.
“Vanuit Friesland en Groningen kregen we signalen binnen over het vertrekken van de jonge mensen van het platteland. En de vraag hoe we jonge boeren weer enthousiast kunnen maken voor de agrarische sector. Vervolgens ontstond het idee om vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) iets voor deze jonge boeren te organiseren. Om te ontdekken waar precies de behoefte van de jonge boeren ligt ten opzichte van het GLB, hebben we gesprekken gevoerd met de AJK’s, de NAJK en de Agro Agenda Noord Nederland. Zo zijn we tot het programma gekomen: een korte uitleg van het GLB, de resultaten van de ecoregeling op de kaart, en een discussie over het volgende GLB. Ook waren we heel blij met een dagvoorzitter vanuit de Agro Agenda, Jan Klink.
GLB uitlichten
“Tijdens het evenement heb ik een presentatie gegeven waarin in een korte uitleg heb gegeven van het GLB. Dit was echt op hoofdlijnen een kort verhaal van het ontstaan van het GLB, de werking van de nationaal strategische plannen per lidstaat. En hoe wij als Nederland het GLB ingevuld hebben. Ook heb ik kort laten zien welke regelingen er in het GLB zitten, met natuurlijk de regelingen specifiek voor jonge boeren.”
Inzoomen op de eco-regeling
“Vervolgens hebben we de resultaten van de eco-regeling op de kaart van Noord-Nederland laten zien. De eco-regeling is een nieuwe regeling in het GLB waarbij boeren bijdragen aan wel vijf doelen: het verbeteren van biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water. Wat hierin interessant is, is om de ecoregeling eens vanaf het gebied te bekijken, in plaats van een individueel erf. Het effect op de doelen gaat veel verder dan 1 perceel. Als je in een bepaald gebied veel verschillende eco-activiteiten ziet van verschillende boeren, dan zal dat positieve effect elkaar enorm versterken. We hebben daarom speciaal voor dit evenement aan de RVO gevraagd of ze kaarten wilden maken, waarin bepaalde eco-activiteiten te zien waren. Zo konden we de jonge boeren meenemen in het versterkende effect hiervan op de doelen. Ook interessant was het om te zien welke eco-activiteiten in welke gebieden plaatsvinden, zo zie je bijvoorbeeld op bepaalde typen grond bepaalde eco-activiteiten veel voorkomen.”
Interactief karakter
“Aan de hand van een aantal stellingen hebben we de jonge boeren, samen met collega’s van LVVN, om hun mening gevraagd voor het volgende GLB. De stellingen waren behoorlijk prikkelend, waardoor de discussie goed gevoerd kon worden. Het was mooi om te zien hoe goed er geluisterd werd naar de standpunten van zowel de mensen die het eens waren met de stelling, als mensen die het oneens waren.’’
Eyeopener
“Een eyeopener voor mij was in de discussie rondom bedrijfsovername. Daarin kwam een standpunt naar voren dat de ondersteuning niet alleen bij de jonge boer terecht zou moeten komen maar ook bij de bedrijfsoverdrager, vaak de ouders. Het standpunt was dat het niet alleen gaat om wáár het geld precies terecht komt, maar dat het terecht komt ín het proces van de bedrijfsovername. Dit laat wat mij betreft heel goed de openheid en ruimdenkendheid van de jonge boeren zien: het gaat om het grote geheel.’’
Een waardevolle dialoog faciliteren
“Het is belangrijk om met jonge boeren het gesprek aan te gaan. De jonge boeren zijn de toekomst van de agrarische sector. Door open het gesprek aan te gaan, creëren we wederzijds begrip. Dat is wat mij betreft enorm belangrijk. Dit evenement heeft me veel inzicht gegeven in het denken en doen van jonge boeren. Ik hoop dat we dit gesprek met elkaar kunnen blijven voeren. Zodoende kunnen we het toekomstige beleid goed afstemmen op de behoeftes van de jonge boeren. De discussies die we bij dit evenement gevoerd hebben, zijn bijvoorbeeld belangrijk bij ideevorming voor het volgende GLB.”
Blik op de toekomst
“Ook in Zuid-Holland kregen we enthousiaste reacties op deze avond. We kijken nu naar de mogelijkheden om dit gesprek ook met jonge boeren in andere provincies te voeren. Op naar de volgende!”