‘Op de Werkplaats praat je zonder polarisatie over klimaatverandering.’
Klimaatverandering als kans voor landbouw & natuur in de regio? Dat is thema tijdens de vijfde Werkplaats Netwerk Platteland op 23 mei. Ingrid Jansen is directeur van Stimuland. In het kader van deze Werkplaats heeft Ingrid verschillende rollen. Zo is zij kwartiermaker en voorzitter van het kernteam dat deze Werkplaats voorbereidt. Als dagvoorzitter zal Ingrid tijdens de plenaire sessie de paneldiscussie leiden. Ook is zij projectleider vanuit Stimuland voor de organisatie van de Werkplaats. In dit interview zoomt Ingrid in op klimaatverandering en de meerwaarde van de Werkplaats.
“Klimaatverandering is een realiteit waar we niet meer omheen kunnen. Bij Stimuland vertalen we deze opgave naar concrete actie, door innovatieve pilots en projecten te ontwikkelen in het landelijk gebied. Daarbij hebben wij bijzondere aandacht voor jongeren, die actief participeren en meewerken aan oplossingen op het snijvlak van klimaat en platteland. Tijdens deze Werkplaats staat de vraag centraal hoe we op korte termijn maatregelen kunnen nemen om beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan een boer die zijn oogst ziet mislukken door extreme regenval – hoe kunnen we daar nu al op anticiperen?
Handvatten bieden
“Ik hoop dat deze Werkplaats agrarisch ondernemers handvatten geeft, wat zij nu al kunnen doen in hun bedrijfsvoering om zich aan te passen aan klimaatverandering. En ook wat de overheid daarin kan betekenen voor agrarisch ondernemers. Daarnaast hoop ik dat ondernemers worden geïnspireerd om te kijken naar andere vormen van landbouw, en om samen verschillende routes te verkennen – zoals biologische- en regeneratieve landbouw. Op de langere termijn gaat het om systeeminnovaties. De uitdaging is om die overgangsperiode naar andere vormen van landbouw meer behapbaar te maken. De Werkplaats is bij uitstek de plek om hierover zonder polarisatie het goede gesprek met elkaar te voeren over deze urgente opgaven.”
Inspelen op de actualiteit
“Boeren, adviseurs en waterschappen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van partijen die allemaal worden geconfronteerd met weersextremen. De maatschappelijke spanningen lopen op naarmate we meer de gevolgen van klimaatverandering zien. Hoe maken we klimaatverandering hanteerbaar voor onszelf? Hoe gaan we daarmee om? Wat is er mogelijk in pilots en projecten? Met het programma van deze Werkplaats spelen we in op die vraagstukken en op de actualiteit. Vooral voor jongeren is klimaatverandering een belangrijk onderwerp; het gaat om hun toekomst.”
Verschillende perspectieven
Tijdens het ochtendprogramma zullen er vijf perspectieven op landbouw en klimaat de revue passeren. En daarna is er een paneldiscussie. “We vinden het belangrijk dat in de zoektocht naar nieuwe kansen er ruimte is voor uiteenlopende ideeën. De een vindt dat de natuur weer alle ruimte moet krijgen. De ander gelooft meer in de kracht van technologie. We willen de verschillende perspectieven aan het woord laten en ervaringen laten uitwisselen. Waar zitten ze elkaar in de weg? Maar nog belangrijker: waar vullen ze elkaar aan? Daarnaast kan ik alvast verklappen dat er een innovator is, die kan inbreken met zijn prikkelende interventies om de boel een beetje op te schudden.”
Beproefd concept
Het is inmiddels de vijfde Werkplaats en Ingrid signaleert een duidelijke ontwikkeling: “Ik vind het fantastisch om te merken dat de Werkplaats inmiddels een beproefd concept is. Mensen weten elkaar steeds beter te vinden en zich aan elkaar te verbinden. En dat zonder dat het gesprek polariseert. De groep stakeholders die deelneemt Werkplaats wordt steeds diverser. En het blijft voor ons een mooie uitdaging om nog meer boeren naar de Werkplaats toe te krijgen. Voor hen valt hier echt iets te halen. De Werkplaats vormt immers de brug tussen beleid en praktijk.”
Elkaar informeren en inspireren
“Klimaatverandering vraagt om verregaande verandering. En die opgave zullen we in collectief verband op moeten pakken. Deze Werkplaats biedt alle stakeholders de kans om meer begrip te krijgen over de huidige stand van zaken, zowel vanuit beleid als vanuit de praktijk. Ik hoop hier dan ook een breed scala aan stakeholders te ontmoeten. Agrarisch adviseurs, beleidsmedewerkers uit het hele land, en anderen die betrokken zijn bij deze opgaven. Ik zou zeggen: gebruik de Werkplaats om buiten de gebaande paden te denken. Laat je inspireren en verrassen door de inzichten van anderen. Ga mee op veldexcursie naar een agrarisch bedrijf dat klimaatadaptieve landbouw toepast. Spreek mensen die anders denken dan je gewend bent. Benut de kracht van de diversiteit. Ik krijg er zelf ontzettend veel energie dat mensen na deze Werkplaats geïnspireerd naar huis gaan en wanneer er verbindingen ontstaan die blijvend zijn.”
Wil je meer informatie over deze Werkplaats? Lees meer