Herintroductie voederbiet in Gelderland
Eco Fields in Wekerom is een bedrijf waar jaarlijks zo’n 1.700 rosékalveren, afkomstig van biologische melkveebedrijven, worden opgefokt. De dieren krijgen weidegang en zijn gehuisvest in potstallen. Eco Fields heeft daarnaast een eigen slagerij en worstmakerij waar het kalfsvlees wordt verwerkt.
Het bedrijf heeft in samenwerking met natuurorganisaties 240 hectare grond in beheer. Daarop wordt onder meer graan, snijmais, bieten, bonen en andere eiwithoudende gewassen verbouwd. Sinds enkele jaren verbouwen ze ook 2 hectare voederbieten en dat is voor een biologisch bedrijf best een uitdaging, vertelt oprichter/eigenaar Bart Boon.
‘Voor een biologisch bedrijf is het erg lastig om voederbieten onkruidvrij te houden. Dat komt omdat het onkruid in het begin harder groeit dan de biet en daardoor snel de overhand krijgt.’ Eco Fields probeert dit op te lossen door de bieten te planten in plaats van te zaaien. ‘De kosten van het planten zijn hoger, maar je hebt minder uren nodig om het onkruid te verwijderen. Bovendien is je opbrengst hoger.’
De voederbietenteelt bij Eco Fields wordt ook breder onder de loep genomen. Het bedrijf werkt namelijk mee aan het project ‘Natuur inclusieve landbouw met de voederbiet’ dat onderzoek- en adviesbureau NMI begin dit jaar is gestart. Samen met onder meer waterschappen en de jagersvereniging wordt gekeken naar de effecten van de teelt op flora, fauna – zowel vogels en zoogdieren als insecten - en de waterkwaliteit.
Achterliggende gedachte is dat herintroductie van de voederbiet zowel landschappelijk als milieutechnisch voordelen heeft ten opzichte van mais. Het project is tot stand gekomen via POP3 Gelderland: Innovatieve Concepten ten behoeve van een duurzame land- en tuinbouw.
Boon ziet duidelijk een meerwaarde in de voederbiet. ‘Het is smakelijk voer en stimuleert de groei en voeropname. Wij zien het als een goed alternatief voor mais. Door dit project wordt er nu ook gekeken naar het effect op de omgeving en dat is positief.’ Over de resultaten van het project kan hij nog geen uitspraken doen.