Tijdens de landelijke aftrap op 11 maart is teruggeblikt op de vier regionale bijeenkomsten die eind 2020 zijn gehouden. Daarin stonden de ervaringen, opgedaan in verschillende POP3-innovatieprojecten, centraal. Van deze POP3-projecten zijn video’s gemaakt om de dilemma’s waar projectleiders tegenaan liepen toe te lichten. De projectleiders gaven aan dat ze dankzij de regionale bijeenkomsten nieuwe contacten hadden gelegd en inspiratie hadden opgedaan om verder te werken aan de opgaven.
Opgaven sluiten nutriëntenkringloop
Verder is tijdens de aftrap ook de context van de Leerreis geschetst via interviews met drie personen. Vanuit verschillende invalshoeken is naar de opgaven bij het sluiten van nutriëntenkringlopen gekeken:
- Jos Verstraten, bestuurder van LTO en melkveehouder in Brabant gaf aan dat we terug moeten naar mest als het bruine goud. Veehouders moeten zich daarbij meer afvragen waar de plantenteler behoefte aan heeft.
- Gerard Ros, adviseur van NMI-Agro, benadrukte het belang van een weerbare bodem, met een goede kwaliteit van organische stoffen en een gezond bodemleven.
- Oscar Schoumans, onderzoeker van Wageningen University & Research, ging in op het maken van mestproducten op maat, hoe om te gaan met het overschot aan fosfaat in Nederland en het belang van minder slepen met mest(producten).
Communities
Na de startbijeenkomst, volgden drie kick-off-webinars over de specifieke thema’s: mestverwaarding, sluiten van kringlopen op regionaal niveau en gebruik van organische reststromen. In deze webinars zijn leden geworven voor de thematische communities.