Op 8 juni 2023 heeft de eerste Werkplaats van het Netwerk Platteland plaatsgevonden. Het thema van deze dag was: Hoe benut je GLB-instrumenten bij een gebiedsgerichte aanpak?
Hieronder het programma van deze dag.
Netwerk Platteland
Het Netwerk Platteland is een platform voor agrarisch ondernemers en andere betrokkenen bij de realisatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het GLB staat voor: werken aan toekomstbestendige landbouw, met gezonde bedrijven en een sterke natuur op een leefbaar platteland.
Het Nieuwe Netwerk
Het Nieuwe Netwerk biedt professionals een podium om kennis uit te wisselen en handelingsperspectief te creëren voor gezonde voedselsystemen en landbouw in een goede relatie tot bodem, water, landschap en klimaat.
Programma
9:30 uur
Inloop en inschrijving werkbanken
10:00 uur
Kickstart door de dagvoorzitter Suzan Klein Gebbink
11: 00 uur
Introductie Atelier Gebiedsaanpak door Elma Haakmeester
In het atelier kun je ervaren hoe integrale gebiedsontwikkeling eruit ziet aan de hand van een fictieve casus. In 10 gemengde groepen (verschillende organisaties en invalshoeken) voeren we een rollenspel uit, waarbij een deel van de groep een rol aanneemt die deze persoon in het dagelijkse leven niet heeft. De andere deelnemers zijn waarnemer. We leren daarbij ook over de inzet van de GLB-interventies in het (fictieve) gebiedsplan.
11:10 uur
Pauze
11:30 uur
Start Atelier Gebiedsaanpak
13:00 uur
Netwerklunch
14:00 uur
De gebiedsaanpak in Overijssel met Gert Harm ten Bolscher
14:30 uur
Werkbanken met interventies toegepast in concrete gebieden
Samenwerking voor integrale gebiedsontwikkeling
Samenwerking veenweide
Samenwerking voor plattelandsontwikkeling - LEADER
Agrarische Natuur en Landschapsbeheer
Eco-regeling
Kennis (demoprojecten, vouchers, kennisverspreiding) en innovatie
Productieve investeringen
Niet-productieve investeringen voor boeren en niet-boeren
Samenwerking overgangsgebieden Natura 2000
Fieldlab-regeling
15:30 uur
Het Magazijn met Gert Harm ten Bolscher en Henk Reinen
16:00 uur
Netwerkborrel
Werkbanken
Het betreft het uitvoeren van een integraal gebiedsplan door een gebiedscoalitie. Met een integraal gebiedsplan kan maatwerk geleverd worden in het bijdragen aan de GLB-doelen. Het zwaartepunt van deze interventie zal liggen op niet-productieve investeringen, maar ook productieve investeringen, kennisoverdracht en innovatie kunnen onderdeel zijn van het gebiedsplan.
In de laaggelegen veenweidegebieden (beneden 1 m boven NAP) wordt verhogen van de grondwaterstand gestimuleerd om de CO2-emissie te verminderen. De samenwerking in een peilvak is noodzakelijk om gezamenlijk de verhoging van het oppervlaktewaterpeil te realiseren. Bij hoge peilen is er ook steun om de verminderde grasgroei en evt. verlies aan draagkracht te compenseren.
Er ligt een opgave om samen te werken aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland en aan een duurzaam gebruik en beheer van de ruimte, waar de landbouw een belangrijk onderdeel van uitmaakt. De LEADER-werkwijze kan hieraan een bijdrage leveren door onder meer haar bottom-up benadering en de integrale gebiedsaanpak.
Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is een subsidie voor agrarische collectieven vanuit provincies, waterschappen en het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
De Eco-regeling is een extra betaling bovenop de basispremie. De Eco-regeling beloont toekomstbestendig boeren. En verbetert op 5 doelen: biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water.
Deze regeling biedt subsidie aan samenwerkingsverbanden die zijn samengesteld uit een aantal ondernemers, voor het oppakken van een innovatie. Binnen de projectperiode resulteert deze in een vernieuwing die zowel technisch, sociaal als organisatorisch kan zijn. Vervolgens wordt deze voor bredere toepassing aangeboden. De samenwerkingsverbanden kunnen zich richten op het (door)ontwikkelen van (bestaande) landelijke waarde- en duurzaamheidsconcepten of op innovaties die inspelen op de regionale context.
Subsidie voor fysieke investeringen die bijdragen aan efficiëntieverbetering, aan groenblauwe doelen en dierenwelzijn en een regeling voor jonge landbouwers.
Deze regeling heeft betrekking op het vergroten van de biodiversiteit met zoveel mogelijk koppeling aan de uitvoering van andere doelen zoals klimaat, water en energie. De investeringen hebben betrekking op de aanleg en beheer van landschapselementen en bossen, efficiënter gebruik van watervoorzieningen en stikstofreductie. Om duurzame ontwikkeling en efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen zoals water, bodem en lucht mogelijk te maken zijn niet-productieve investeringen nodig.
Landbouwgrond in stikstofgevoelige Natura2000-gebieden en zones van maximaal 2500 m rond stikstofgevoelige Natura2000 gebieden.
Samenwerking is nodig om gezamenlijk kennis te delen en voor bedrijfsbegeleiding, coördinatie en afstemming om de gebiedsopgaven een plek te geven in de agrarische bedrijfsvoering.
De uitwerking van een projectplan voor het opzetten van een fieldlab: dit is een plek waar verschillende partijen samenkomen om technologische en sociale innovaties te demonstreren en testen.