Kernteam Werkplaats
De Werkplaats is de fysieke bijeenkomst van het Netwerk Platteland. Deze vindt twee keer per jaar plaats. Het Kernteam Werkplaats houdt zich, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, bezig met de totstandkoming van de Werkplaatsen. Zo helpt zij de Regieorganisatie GLB om relevante deelnetwerken in kaart te brengen en strategieën te ontwikkelen.
Op deze pagina stellen de leden van het Kernteam Werkplaats zichzelf voor.
Ingrid Jansen kwartiermaker Werkplaats GLB
De Europese Commissie wil de stakeholders betrekken bij de uitvoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Daarom heeft elke lidstaat een actief netwerk gevormd rondom het GLB. In Nederland is dat het Netwerk Platteland. Dit platform bestaat uit een groep mensen, die kennis wil delen, de samenwerking zoekt en stappen wil zetten naar toekomstbestendige landbouw en natuur en een vitaal platteland. Ingrid Jansen, directeur van Stichting Stimuland, zal de rol van kwartiermaker voor de Werkplaats op zich nemen.
Sinds eind 2018 leidt Ingrid Stimuland, een onafhankelijke netwerkorganisatie die is opgericht om beleid en praktijk te verbinden. Daarvoor was ze onder meer voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Als netwerker pur sang, zoekt ze voortdurend samenwerking, zowel binnen projecten als op bestuurlijk niveau.
Resultaat en impact belangrijker
Waar het behalen van doelstellingen in het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) vooral gekoppeld was aan de besteding van het budget, wordt er in het GLB-NSP vooral gekeken naar output, resultaat en impact. Dat zorgt ook voor veranderingen in de praktijk en voor de stakeholders in het Netwerk Platteland. Het organiseren van een Werkplaats, een fysieke bijeenkomst, zal één van de nieuwe activiteiten zijn.
Werkplaats fungeert als spil
De Werkplaats GLB is de spil in allerlei activiteiten die door de Regieorganisatie GLB, voor het Netwerk Platteland, georganiseerd zullen worden. Deze fysieke bijeenkomsten worden twee keer per jaar georganiseerd. Onderdelen van de Werkplaats GLB zullen zijn: het signaleren van knelpunten en successen, het delen van informatie over het GLB, het voeren van goede gesprekken over de doelen en het gezamenlijk innoveren. Het kernteam Werkplaats is, onder leiding van een kwartiermaker, aan de slag met de vormgeving van de Werkplaats en het maken van de agenda.
Partijen informeren en verbinden
Ingrid is bestuurskundige met stevige wortels in het platteland. Ze is opgegroeid op een varkensbedrijf in West-Brabant en samen met haar partner heeft ze een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Ingrid ziet kansen voor de ontwikkeling van het platteland in heel Nederland en ze kijkt er naar uit om haar nieuwe rol als kwartiermaker vorm te geven. “Het lijkt mij geweldig om de Werkplaats Netwerk Platteland meer toegankelijk te maken voor de praktijk, zodat betrokken doelgroepen voortdurend knelpunten, successen en informatie met elkaar delen, het goede gesprek tussen partijen wordt gevoerd en verbindingen met relevante netwerken worden gelegd.”
“De landbouw kan veel oplossingen bieden.”
André Hoogendijk is directeur van BO Akkerbouw, de ketenorganisatie voor de Nederlandse akkerbouw. Vanuit die rol is André onder meer voorzitter van CIV Groen, de samenwerking van het bedrijfsleven, de groene MBO-onderwijsinstellingen en de overheid op het gebied van praktijkinnovatie, arbeidsmarkt en onderwijsvernieuwing. André vertelt over zijn bijdrage aan het kernteam Werkplaats.
André: “Voor het Netwerk Platteland verbind ik graag het programma 'Onderzoek en Innovatie' van BO Akkerbouw aan andere activiteiten binnen het GLB. Binnen het kernteam denk ik mee over het gezamenlijk vinden van antwoorden op maatschappelijke opgaven binnen, maar ook buiten, de beschikbare instrumenten van het GLB.”
Samenwerking is het sleutelwoord
“In mijn optiek kan de landbouw veel oplossingen bieden. Denk aan het produceren van gezond en duurzaam voedsel waardoor we gezonder leven, maar ook aan een aantrekkelijk landschap en aan klimaatbestendige akkers die beter zoet water vasthouden. Landbouw is de basis voor brede welvaart. Om daar echt vorm en inhoud aan te geven, heb je samenwerking nodig tussen partijen in en om de agrarische sector. Ik zet me ervoor in om die samenwerking binnen de werkplaatsen vorm te laten krijgen.”
Maatschappelijk betrokken
André is opgeleid als historicus en als landbouwkundige. Hij schrijft regelmatig columns, opinies en historische artikelen. André werkt vooral aan verbinding tussen mensen en organisaties met als doel het creëren van maatschappelijke meerwaarde.
“Werkplaatsen kunnen bijdragen aan een leefbaar platteland.”
Marijke Dijkshoorn-Dekker is senior onderzoeker/projectleider bij Wageningen Economic Research. In haar werk draagt zij bij aan de transitievraagstukken op het gebied van de landbouw, duurzame voedselsystemen en natuurinclusieve samenleving. Zij ondersteunt hierbij diverse stakeholders, die verbonden zijn aan de stad of het platteland, bij het maken van integrale afwegingen en het bieden van handelingsperspectief. Marijke vertelt wat zij, als lid van het kernteam Werkplaats, wil bijdragen.
Marijke: “Ik hou mij beroepsmatig, onder andere, bezig met bewustwording en beweging van (toekomstige) ondernemers, nieuwe vormen van samenwerking, natuurinclusieve landbouw en kennisimplementatie in het onderwijs. Daarnaast maak ik onderdeel uit van het Assembly en de subgroep innovatie en kennisuitwisseling van het European Network Rural Development Network.”
Affiniteit met de sector
Marijke heeft van huis uit al affiniteit met de agrarische sector. Geboren als dochter van een tuinder, getrouwd met een melkveehouder uit het Groene Hart staat Marijke midden in de praktijk. Marijke is zeer gedreven; een echte onderneemster. Ze werkt graag aan trajecten die een waardevolle bijdrage leveren aan een toekomstbestendige en inclusieve samenleving. Marijke heeft een hele duidelijke visie over wat er nodig is om dit doel te bereiken.
Interactie met andere stakeholders
Het leveren van die maatschappelijk bijdrage doet Marijke namelijk, bij voorkeur, in nauwe samenwerking met onder andere stakeholders als ondernemers, projectontwikkelaars en overheden. “Samen aan de slag, van co-creatie naar het inzetten van kennis in de praktijk.” Als lid van het kernteam ziet Marijke kansen om met de Werkplaatsen bij te dragen aan een toekomstbestendige landbouw en een leefbaar platteland. “Door bij te dragen aan het creëren van (nieuwe) ontmoetingen, het delen van ervaringen en samen te leren hoop ik dat deelnemers van de Werkplaats op 30 november geïnspireerd naar huis gaan”.
“Als lid van het kernteam kun je meesturen op vorm en inhoud van de dialoog.”
Theo Vogelzang is senior beleidsmedewerker landbouw en natuur bij LandschappenNL. Dat is de koepel van provinciale landschappen en organisaties voor landschapsbeheer in Nederland. De organisatie vertegenwoordigt ongeveer 300.000 leden. De voornaamste taak van Theo is landbouw en natuur met elkaar verbinden en bijdragen aan een natuurinclusieve landbouw op termijn. Theo beschouwt dat ook als zijn persoonlijke missie, waar hij al sinds zijn studietijd in Wageningen mee bezig is. Theo heeft, als lid van het kernteam, een duidelijke mening over de meerwaarde van de Werkplaats ‘Leefbaarheid en sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland’ dat op 30 november plaatsvindt.
Theo is al langer betrokken bij het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). “In mijn vorige baan, als onderzoeker bij Wageningen Economic Research, heb ik diverse studies uitgevoerd over de toekomst van het GLB. Na mijn overstap naar LandschappenNL, heb ik het GLB in mijn portefeuille gekregen. En sindsdien ben ik op nationaal en internationaal niveau bezig met de verduurzaming van het GLB.”
Schat aan GLB-kennis
“In dat kader heb ik de afgelopen jaren veel tijd en energie besteed aan de hervorming van het GLB, zoals we die nu kennen met conditionaliteiten en de ecoregeling. Ik mocht namens LandschappenNL lid zijn van de Maatschappelijke Klanbordgroep voor het huidige NSP-GLB. En namens mijn organisatie ben ik ook lid van de landbouwwerkgroep van het Europese Milieu Bureau. Dat is een NGO die zo'n 30 miljoen mensen in 24 Europese landen vertegenwoordigt en ook streeft naar een duurzamer GLB.”
Alle stakeholders moeten meedenken
“Ik vind het belangrijk dat overheden, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties met elkaar in gesprek gaan over de toekomst van het GLB. Het Netwerk Platteland is daar bij uitstek een plek voor. Ik vind dat stakeholders daar actief en betrokken in moeten investeren. Daarom vind ik het fijn om deel uit te maken van het kernteam Werkplaats. Dan kun je ook gericht meesturen in de vorm en de inhoud van die dialoog.”
Het juiste gesprek voeren
Volgens Theo moet de Werkplaats bovenal niet ontaarden in oeverloos gepraat over doel en inhoud van de gewenste transitie van de landbouw in ons land. “Volgens mij moet de Werkplaats vooral gaan over hoe het GLB daar een bijdrage aan kan leveren. Zo voorzie ik bij de volgende herziening van het GLB een doorontwikkeling naar het sec belonen van agrarische ondernemers voor ecodiensten. Ik vind het interessant om over het hoe en waarom daarvan de komende tijd met de stakeholders in de Werkplaats over door te praten.”
Stip op de horizon
Theo ziet graag dat we in de Werkplaats met elkaar van gedachten wisselen over hoe het GLB een bijdrage kan leveren aan de verdere verduurzaming van de landbouwsector in ons land. Tot slot zegt Theo: “Als we met elkaar over 4 jaar kunnen zeggen dat we daar met de Werkplaats een belangrijke bijdrage aan geleverd hebben, dan is het alle tijd en energie die we daar met elkaar in geïnvesteerd hebben dubbel en dwars waard geweest.”
“Werkplaatsen moeten een netwerk opleveren dat uitvoering en beleid in de landbouwsector aan elkaar linkt.”
Sarah Westenburg is strategisch adviseur bij BoerenNatuur. Zij houdt zich bezig met alle beleidsontwikkelingen op het vlak van landbouw. Sarah levert input voor beleidstrajecten en zorgt voor de doorvertaling van nieuw beleid naar (de uitvoering van) het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb). Sarah is lid van het Kernteam Werkplaats. Wat maakt deze Werkplaatsen volgens Sarah zo waardevol?
Sarah: “De missie vanuit BoerenNatuur is om méér natuurinclusieve landbouw te helpen realiseren in Nederland. Het ANLb is daar een belangrijk instrument voor. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is een van de belangrijkste beleidsdossiers in relatie tot het ANLb; het ANLb maakt daar onderdeel van uit.”
Het GLB-stelsel verbeteren
“Gezien mijn relevante werkzaamheden en kennis van het landbouwbeleid ben ik gevraagd om deel te nemen aan het kernteam Werkplaats Platteland van de Regieorganisatie GLB. Daar heb ik ja tegen gezegd, omdat ik hoop dat we gezamenlijk - door onze kennis en ons netwerk te bundelen - kunnen bijdragen aan het verbeteren van het GLB-stelsel en specifiek ook de uitvoerbaarheid van dat stelsel. Want die uitvoerbaarheid is cruciaal om de gewenste doelen te halen. En tegelijkertijd om onze ANLb-deelnemers voldoende toekomstperspectief te bieden.”
Kansen zien en benutten
“Uitdagingen zijn er meer dan genoeg in het landbouwdossier. Het is wat mij betreft vooral belangrijk dat we er gezamenlijk voor zorgen dat we de ruimte, die wet- en regelgeving ons biedt, maximaal benutten. We moeten signaleren waar de wet- en regelgeving en beleidsinstrumenten tekort schieten én suggesties doen voor verbeteringen. Maar bovenal moeten we kansen signaleren om win-win situaties te creëren en te benutten. Bijvoorbeeld door verschillende beleidsregelingen beter op elkaar af te stemmen, zodat regelingen elkaar versterken, in plaats van beconcurreren.”
Verbinden en afstemming verbeteren
“De Werkplaatsen zijn bedoeld om met elkaar kennis uit te wisselen en samen op te trekken om knelpunten en verbetermogelijkheden aan te kaarten. Gezamenlijk staan we sterker. Wat mij betreft zijn de Werkplaatsen geslaagd als wij erin slagen om een actief, lerend netwerk te bouwen. Een netwerk dat in staat is de link tussen uitvoering en beleid te leggen én de afstemming daartussen te verbeteren.”