Het ministerie van LVVN en de provincies werken samen aan het realiseren van de doelen van het GLB NSP. In het convenant Nationaal Strategisch Plan (NSP) is beschreven hoe deze samenwerking is georganiseerd. Dit wordt de interbestuurlijke governance genoemd.
Daarnaast hebben zowel het ministerie van LVVN, de individuele provincies als de gezamenlijke provincies hun eigen besluitvormingsprocessen en bijbehorende governance voor de daadwerkelijke uitvoering van het NSP.
Hieronder wordt uitleg gegeven over de interbestuurlijke governance en de governance van de uitvoering. Voor aanvullende vragen kunt u altijd contact opnemen met de Regieorganisatie GLB, die u graag verder helpt.
De Regieorganisatie GLB ondersteunt de uitvoerende partijen LVVN en provincies en voert regie op het gehele NSP. Daar waar nodig signaleert de Regieorganisatie knelpunten en maakt proactief voorstellen voor bijsturing of wijzigingen. Zij draagt zorg voor de monitoring en evaluatie van het NSP. Daarnaast faciliteert zij netwerken en verbindt de praktijk met het NSP. De Regieorganisatie GLB voert het secretariaat van alle overleggen en creëert daarmee de verbindingen tussen de overleggen. Meer informatie over de Regieorganisatie vindt u hier.
Interbestuurlijke governance
Figuur 1 geeft een overzicht van de interbestuurlijke governance NSP. Het overzicht kent drie kolommen: Voorbereidende overleggen, Beleid en uitvoering, Advies en onderzoek
Voorbereidende overleggen en gezamenlijke werkgroepen
In deze overleggen worden voorstellen ontwikkeld en voorbesproken welke in de kolom Beleid en uitvoering worden behandeld en besloten.
In de gezamenlijke werkgroepen hebben de Regieorganisatie GLB, het ministerie van LVVN, (vertegenwoordiging van) provincies, RVO, (eventueel de delegated bodies SNN en Stimulus als uitvoerder) en vaak ook waterschappen zitting.
Beleid en uitvoering
Bij Beleid en uitvoering worden de volgende onderwerpen behandeld en besloten:
operationele zaken: de voortgang van de realisatie van de doelen, openstellingskalender en wijzigingen van het NSP;
uitvoeringszaken: de uitvoeringsopdracht en de uitvoeringskosten van het ANLb, de uitvoeringskosten RVO, organisatorisch voorzieningen en capaciteitstoedeling en risico’s in de uitvoering;
financiële zaken: besluitvorming over het dragen van de financiële consequenties bij de uitvoering;
juridische zaken: bewaking - op basis van advisering van B-teams op EU-conformiteit;
rapportagezaken: Annual Performance Report (APR) en evaluatieplannen;
afstemming over de gezamenlijke programmering, coördinatie van het opdrachtgeverschap.
Advies en onderzoek
Het MonitoringscomitéNSP heeft twee taken:
advisering aan de stuurgroep over de wijzigingen NSP, Annual Performance Report en evaluatieplannen;
onderzoek naar bijvoorbeeld de voortgang van het NSP en de uitvoering evaluatie.
Het Netwerk Platteland inspireert en verbindt kennis, mensen en projecten om met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) samen te werken aan een toekomstbestendige landbouw, het versterken van de natuur en een leefbaar platteland. Het Kernteam Werkplaats is onderdeel van het Netwerk Platteland en zorgt (minimaal) tweemaal per jaar een Werkplaats (grote bijeenkomst) over een actueel thema. Het Kernteam heeft zitting in het Monitoringscomité en brengt de opbrengst van de bijeenkomsten hier in.
Governance van de uitvoering
Het ministerie van LVVN en de 12 provincies voeren het Nationaal Strategisch Plan (NSP) uit. In het convenant GLB NSP is vastgelegd wie welke interventie van het NSP uitvoert (zie figuur 2).
De minister van LVVN is de beheersautoriteit GLB en daarmee eindverantwoordelijk voor het gehele GLB NSP. Het ministerie van LVVN is het aanspreekpunt voor de Europese Commissie.
Figuur 2 geeft een overzicht van de governance uitvoering:
Regelgeving en openstellingsbesluiten
Het ministerie van LVVN en de individuele provincies zijn verantwoordelijk voor de benodigde regelgeving en openstellingsbesluiten. Hiervoor worden vaak werkgroepen opgericht. Provinciale werkgroepen zorgen ervoor dat openstellingen zo uniform en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Indien de provincies gezamenlijke besluitvorming nodig heeft, dan wordt dit gedaan via het Interprovinciaal Overleg (IPO), Ambtelijke Adviescommissie (AAC) en Bestuurlijke Adviescommissie (BAC).
Het aanspreekpunt voor de uitvoering van een NSP-interventie (regeling) wordt vaak interventie-eigenaar genoemd.
Uitvoering van de subsidieregelingen
De daadwerkelijke uitvoering van de subsidieregelingen, zoals het verwerken van aanvragen en het nemen van besluiten, wordt gedaan door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of door een zogenaamde Delegated Body; Stimulus of SNN. De RVO is het betaalorgaan voor het GLB en verantwoordelijk voor de uitbetalingen.