ARIA prijs geeft Stadsboerin Doetinchem een sterkere positie: Niet alleen inwoners van Doetinchem, maar ook instellingen en instanties weten Stadsboerin te vinden.
Blogs en artikelen
Op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem creëerde Ellen Willems Stadsboerin. In vijf jaar tijd veranderde een homogeen grasveld in een biodivers stuk natuurinclusieve landbouw met een sociale functie. Afgelopen jaar won ze hiermee een Europese prijs, de ARIA.
Stadsboerin is een groene oase van drie hectare met moestuinen, bloemenpluktuin, kas, boomgaard, schapen en kippen. Mensen kunnen er koken, eten, verse groenten, fruit, afhaalmaaltijden en etenswaren uit de buurt kopen, meehelpen, workshops volgen. Stadsboerin is een plek die Doetinchemmers verbindt met natuur, voedselproductie, boeren uit de regio en met elkaar.
Van alle markten thuis
Inmiddels weten niet alleen inwoners uit Doetinchem en omgeving Stadsboerin te vinden, maar ook instellingen en instanties. Zo is het een inburgeringsplek voor migranten, verzorgt Stadsboerin schoolontbijt voor meer dan 300 basisschoolleerlingen en geeft het gratis workshops over gezond eten voor mensen met weinig geld. Voor de exploitatie houdt Stadsboerin de eigen broek op, de stichting draait voor de dagelijkse gang van zaken zonder subsidies.
Er komen niet alleen maar Nederlandse gemeenten, maar ook gemeenten uit andere landen naar Doetinchem om te vragen of ze zoiets ook bij hen wil opzetten.
Gestart met LEADER-geld
Bij de start in 2019 benutte Ellen wél de subsidiemogelijkheid van LEADER. Het hielp Stadsboerin destijds aan essentiële voorzieningen: een koelcel om de verse oogst te bewaren, een bestelbus om afhaalmaaltijden en groentekratten rond te brengen (de eerste oogst viel gelijk met de start van de coronapandemie) en ramen in de schuur.
Kenniscentrum en pipowagen
De aanvraag kostte veel tijd. Toch gaat Ellen binnenkort zitten voor een nieuwe LEADER-aanvraag. “We ontvangen inmiddels veel groepen uit binnen- en buitenland die willen horen hoe we dat doen, een rendabel stadslandbouwbedrijf runnen, sociale cohesie versterken, educatie verzorgen. Maar een geschikte plek voor al die bezoeken hebben we eigenlijk niet. Onze ontvangstruimte is ook onze workshopruimte, kantine en restaurant. We willen een kenniscentrum maken, zodat we meer plaats hebben voor al onze activiteiten en bezoekers. Daarnaast hebben we regelmatig stagiairs, vaak buitenlandse studenten die hier een paar maanden blijven. Ik wil een plek waar ze tijdens hun stage kunnen wonen, al is het maar een pipowagen”, vertelt Ellen.
Pionieren voorbij
Ze verwacht dat de subsidieaanvraag dit keer makkelijker verloopt. “We hoeven onszelf nu minder te bewijzen. LEADER stelt vragen over je betrouwbaarheid. Die kunnen we nu beter beantwoorden. Het pionieren van de eerste jaren, het zoeken wat werkt, is na vijf jaar wel voorbij. Ik hoef niet meer uit te leggen waarom we dit doen. Ik kan resultaten laten zien.”
"ARIA is een erkenning dat we op een goede manier bezig zijn"
Krachtiger stem
Wat zeker helpt bij het onderbouwen van de solide aanpak van Stadsboerin, is het winnen van de ARIA-publieksprijs in december 2023. De Agricultural & Rural Inspiration Award is een Europese prijs voor plattelandsprojecten die hoog scoren op sociale inclusie, educatie, productie van betaalbaar en gezond voedsel, milieuvoordelen, innovatie en netwerken.
“ARIA is een erkenning dat we op een goede manier bezig zijn”, zegt Ellen. “Dat Regieorganisatie GLB ons als enige Nederlandse project heeft opgegeven in de categorie Social-economische structuur voor plattelandsgebieden voor deze prijs, dat zoveel mensen op ons gestemd hebben, terwijl we maar één locatie hebben, dat we de prijs gewonnen hebben … dat geeft ons zelfvertrouwen en een krachtiger stem. Dat gebruik ik. Als schoolontbijten onderuit dreigen te worden geschoffeld door de politiek, kan ik zeggen dat het raar zou zijn om te stoppen met iets dat Europese waardering heeft gekregen.”
Alles komt samen
Ellen merkt dat Stadsboerin nu een Europese voorbeeldfunctie heeft. Er komen niet alleen maar Nederlandse gemeenten, maar ook gemeenten uit andere landen naar Doetinchem om te vragen of ze zoiets ook bij hen wil opzetten. “Dat kan niet. Ik kan mezelf niet splitsen. Maar ik deel wel graag onze ervaringen.”
De ervaringen die haar de meeste energie geven zijn de momenten dat alles samenkomt; lokale voedselproductie, gezond eten en sociale cohesie. “Als een Afghaanse vluchteling met zijn hele familie een driegangendiner kookt met producten van Stadsboerin en er ontstaan mooie gesprekken met de 50 mensen uit Doetinchem die aanschuiven voor die maaltijd, dan geniet ik.”