FruitMasters gaat de hoogte in met centraal verpakkingscentrum

Blogs en artikelen

Voor de grootste Nederlandse fruitcoöperatie, FruitMasters in Geldermalsen, was de Sectorale interventie Groente & Fruit (SIG&F) reden om weer erkenning aan te vragen als producentenorganisatie. “Deze nieuwe regeling geeft ons de kans om te investeren in een duurzaam sorteer- en verpakkingscentrum”, zegt Maartje Vullings, verantwoordelijk voor het corporate social responsibility-beleid van FruitMasters.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Fruitmasters
De 1e paal ging in juli 2023 de grond in

De bestaande locatie van FruitMasters in Geldermalsen van 18 hectare, ingeklemd tussen Linge en spoorlijn, kan qua oppervlak niet uitbreiden. “Dus we gaan de hoogte in”, vertelt Adriaan Vis, bestuurder van FruitMasters. De coöperatie bouwt een gloednieuw pand van 23 meter hoog, waar het fruit van de 400 leden gesorteerd, gekoeld en verpakt wordt. Het gebouw zal voldoen aan de hoogste BREEAM-certificering, een keurmerk voor circulaire, gezonde gebouwen, zuinig met energie en grondstoffen, met een minimale impact op het milieu. De eerste paal ging in juli 2023 de grond in. Begin 2025 kan FruitMasters het nieuwe servicecentrum gaan gebruiken.

Robots

Vis: “Beschikbaarheid van arbeidskrachten blijkt voor ons een belangrijk knelpunt om de komende jaren te kunnen groeien. Daarom robotiseren en automatiseren we het sorteer- en verpakkingsproces zo veel mogelijk.”

Dat komt ook de kwaliteit ten goede. Hij noemt een paar voorbeelden: “We krijgen onder meer geautomatiseerd intern transport, met minder handelingen aan het fruit en een volledig gesloten koelketen. Dankzij vision-technologie is de kwaliteit objectiever te beoordelen.”

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Fruitmasters

Gasloos

Vullings: “De duurzaamheidsaspecten van het nieuwe servicecentrum zijn legio, van zonnepanelen en ledverlichting tot de waterzuivering. Een centrale verwerkingslocatie zorgt voor minder transportbewegingen. De warmte van onze koelinstallaties winnen we terug. Door deze warmte opnieuw te gebruiken en door de locatie te voorzien van een warmtepomp, willen we op termijn volledig gasloos worden.”

Collectief investeren

Met het nieuwe centrale servicecentrum voldoet FruitMasters aan verschillende doelstellingen waarvoor de SIG&F in het leven is geroepen binnen het nieuwe GLB. Zoals het aanbod concentreren en de handelswaarde van groenten en fruit verhogen. Doel van de subsidieregeling is de producentenorganisaties en hun leden helpen te verduurzamen.

De nieuwe regeling is de opvolger van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor groente en fruit. Vis: “SIG&F past ons beter. We hebben een programma voor zeven jaar ingediend, waarmee we de verduurzaming kunnen versnellen. We kiezen er bewust voor om te investeren in de coöperatie. We kunnen collectief de beste automatisering en vision-systemen aanschaffen, die aan alle leden ten goede komen, in plaats van aan enkele leden.

Toekomst als drijfveer

Behalve met het servicecentrum faciliteert de coöperatie de leden op meer manieren binnen het SIG&F-programma. Bijvoorbeeld met onderzoek naar en advies over teelt- en kwaliteitsverbeteringen, klimaatadaptatie, samenwerking in de keten. Vis: “We hebben een eigen proeftuin en werken op een onderzoekslocatie samen met Wageningen Universiteit en Research (WUR). Daar onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheden om fruit te telen onder overkappingen, om minder last te hebben van weersextremen. En, voor de komende zeven jaar het belangrijkste thema, hoe telers met minder of geen gewasbeschermingsmiddelen kunnen telen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Fruitmasters
Rode bessen onder zonnepanelen

Onze drijfveer is de toekomst. Al onze telers zijn al gecertificeerd voor On the way to planet proof. Maar de retail stelt nieuwe vragen, die steeds meer over duurzaamheid gaan. Telers moeten anders gaan telen. Wij moeten hen daarin maximaal faciliteren en de SIG&F helpt ons daarbij.”