Blog | Gek op uitjes
Blogs en artikelen
Afgelopen week had ik zomaar vier keer een gesprekje over werkbezoeken. Zo kreeg ik de vraag: "Heb je nog een uitje deze week?" En zei een ander: "Ik heb geen tijd voor werkbezoeken, want ik heb het te druk met mijn werk." En weer iemand anders merkte op: "Ik heb de laatste tijd geen uitjes meer van je gezien op LinkedIn." Dit soort opmerkingen over werkbezoeken hoor ik vaker van mensen in mijn privéleven, maar verrassend genoeg kwamen ze deze keer ook van collega’s.
Het woord 'uitje'
Dat het woord 'uitje' voor werkbezoeken gebruikt wordt, zegt iets over hoe zowel de buitenwereld als wijzelf als ambtenaren tegen ons werk aankijken. Kennelijk wordt schrijven aan stukken en vergaderen op kantoor of thuis gezien als 'werk', terwijl het in de praktijk bespreken van wat er speelt als een 'uitje' wordt beschouwd.
Maar is dat wel terecht? Is het juist niet noodzakelijk om vaker op pad te gaan om je ideeën te toetsen en kennis op te doen in de praktijk en bij andere organisaties? Om samen het beleid te ontwikkelen?

Waardevolle ontmoetingen
Zelf ben ik ongeveer één keer per week bij het ministerie van LVVN in Den Haag, één of twee keer per week bij de Regieorganisatie GLB in Utrecht, en voor de overige dagen ben ik op pad of werk ik vanuit huis. 'Op pad' betekent niet alleen werkbezoeken aan boeren, maar ook deelname aan conferenties, bijeenkomsten met stakeholders, en bezoeken aan medeoverheden of andere bedrijven. Dit zijn stuk voor stuk waardevolle ontmoetingen.
De gesprekken die ik tijdens deze werkbezoeken, conferenties en bijeenkomsten aanga geven mij een veel breder inzicht in wat er speelt. Hierdoor kan ik discussies voeren over ontwikkelingen in zowel de praktijk als in het beleid, waarmee ik input krijg voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het beleid voor agrarisch natuurbeheer.
Deze opgedane kennis en inzichten beklijven bij mij veel beter wanneer ik het rechtstreeks van de betrokkenen hoor. Ik hoop dat dit ook geldt voor mijn gesprekspartners en dat zij daardoor meer inzicht krijgen in de overwegingen van de overheid.
Met plezier op pad
Terug naar het woord 'uitje', het heeft iets plezierigs over zich. Woordenboeken omschrijven het als een uitstapje, ommetje, tocht of pretje. Daarmee is het eigenlijk best een passend woord voor werkbezoeken. Het is namelijk erg plezierig om door ons prachtige platteland te rijden en boeren te ontmoeten die met veel passie ons voedsel produceren en het landschap beheren.
Afgelopen week heb ik veel intern beleidswerk gedaan, dus het is weer tijd om een 'uitje' te plannen!
Meer blogs van Annette Pancras lezen?
Je vindt ze hier:
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.